Vås fra SU

SU er ute med et innlegg om karakterer og eksamen, som dessverre er vås fra ende til annen. SU-representantene kan ingenting om karaktersetting og vurdering.

Først påstår de at karakterer kun belønner pugging. De har lest om latinske kasus hos Aleksander Kielland og tror at skolen er slik fortsatt. Karakterer skal gis etter forståelse og hvordan man bruker kunnskap man eventuelt har pugget seg til.

Karakterer brukes i toppidrett, drama, byggfag og for kokker. Pugger man seg til bedre fysisk form eller mekaniske ferdigheter, ifølge SU?

Fjerner man karakterer, vil elever som per dags dato har lav kompetanse i faget, fortsatt få en vurdering som tilsier det. Det blir bare et annet navn på det.

Stikkord som trynefaktor og urettferdig vurdering slenges ut uten dekning, kun som en massiv disrespekt av lærere (SVs velgere). At resultatene på skriftlig eksamen er dårligere enn standpunkt, viser — om noe — at «trynefaktor» virker i elevenes favør.

Mappevurdering, som SU ønsker seg, utgjør en mangedobling av tekst som skal vurderes. Siden eksamenstidspunktet forholder seg til sensurfrist, klagefrist og ny sensur før Samordna Opptak i juli, må vurderingsmapper leveres mye tidligere. Kanskje i slutten av mars. Da blir det enda mindre tid til læring enn før.

Når SU skal agitere mot eksamen går også det galt. SU-folkene kaller eksamen en femtimers prøve. SU viser dermed at de gir blaffen i yrkesfag, som har allsidig praktisk eksamen over flere dager.

Eksamenens tidspress kan faktisk også virke forberedende til arbeidslivet. Spør journalistene i avisa som trykte SUs innlegg om de noengang har opplevd tidspress i jobben.

Eksamenskarakteren kalles «lotto med elevers framtid», selv om noen få eksamenskarakterer nesten ikke teller midt oppe i alt det andre som står på vitnemålet. Det som derimot ville vært lotto, og bortkasting av tid og penger, er å følge SUs forslag.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

En tanke om “Vås fra SU

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: