Takk til svensk historiker

Håkan Blomqvist er en svensk historiker og, viser det seg, hedersmann.

I 2020 skreiv jeg en artikkel ved navn «Arbeiderredaktøren og ‘pengejødene'», om antisemittiske uttrykk i arbeiderpressen på 1920-tallet. Dette har det tradisjonelt vært skrevet lite om, men i Sverige tok særlig Blomqvist tak. Jeg fant vel referanser i antologien Antisemitism in the North. Blomqvists bok Socialdemokrat och antisemit? Den dolda historien om Arthur Engberg og artikkelen «‘Socialismus Asiaticus’. Bolsjevismen som orientaliskt hot för svenska socialdemokrater» er viktige bidrag som belegger at dette har eksistert i Skandinavia — på ingen måte som en dominerende tankeretning innen arbeiderbevegelsen, men heller ikke noe som kan overses uten videre.

Noen av bøkene er ikke mulige å få tak i her i Norge, eller med netthandel fra Sverige. Blomqvist skal ha en stor takk for å ha sendt disse. Jeg jobber for å få publisert ting hvor dette er innarbeidet.

Det finnes også en annen Håkan Blomqvist — og han skriver om ufoer. Disse bøkene er tilgjengelige i netthandel, med ganske så lav pris, lurer på hvorfor. Jeg hanka inn dem også, jeg.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

En tanke om “Takk til svensk historiker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: