Hvorfor så mange gale påstander om eksamen?

AUF er Norges største ungdomsparti. Vet ikke AUF hva eksamen går ut på? Eller tåkelegger AUF bevisst hva eksamen går ut på? Dette er de to mulighetene som foreligger ut ifra Dagsnytt 18 den 30. mars. Der ble det prestert mye uriktig om nettopp eksamen.

Saken som ble debattert, var «semestermodell» i norsk videregående skole, og alle eksemplene nedenfor kommer til å være fra videregående skole. Et eksempel kan jo da være en skole som faktisk har prøvd semestermodell, og det var Gjøvik videregående skole da jeg jobbet der. Her fikk noen ta matematikk på et halvår i stedet for på et skoleår. Kort sagt betyr det dobbelt så mange uketimer, men ferdig til jul. Formålet var, for å si det i klartekst, å ikke seigpine elevene som sleit med å bestå. Å bli ferdig med faget som bekymret dem.

På studiespesialiserende VG2 har elevene én eksamen, og hvorvidt denne eksamen var matematikk, ble da trukket til jul. De som kom opp, var da ferdig med sin ene VG2-eksamen mens resten måtte vente til sommeren. I den nylige debatten tok AUF nærmest ikke stilling til semesterspørsmålet, og vrei hele debatten over på eksamen, med en falsk anklage om at semestermodell betyr dobbelt så mye testing. Derunder hevdet AUFs representant også at:

  • «Eksamen er grunnleggende urettferdig. At hvordan man leverer over fem timer skal ha avgjørende betydning for mulighetene dine i livet».
  • «Det er ikke sånn at det er så ofte i livet at elever plasseres til å sitte fem timer på en skolebenk uten hjelpemidler, og at det skal bety mulighetene for resten av livet».

1) De fleste eksamener varer ikke i fem timer. Blant annet gjør ingen yrkesfagseksamener det. 2) Eksamen har ikke mer avgjørende betydning enn et hvilket som helst fag, og trekker ikke mye opp eller ned på et karaktersnitt. 3) Det er ikke så ofte seinere i livet at folk sitter på skolebenken i det hele tatt, enten det er en, to eller fem timer… men at man i yrkeslivet kan få fire, fem eller åtte timer på å løse en oppgave, er meget vanlig. 4) Skriftlig eksamen foregår ikke uten, men med alle hjelpemidler foruten kommunikasjon og internett.

Etter «bravaden» knyttet til sistnevnte skjermbilde, vrei AUF-personen debatten nok en gang til å handle om helt andre politiske forslag, om 7. trinn osv. Det er trist at det tydeligvis ikke går an å diskutere et forslag uten å komme med 4 ulike feiltakelser på 3 setninger (!), samt komme med masse annet tull. Hvorfor?

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: