Hikstet i telefonen

Fremtiden 27.6.1994

Alle fotballklubber er konstant på jakt etter gode spillere, gjerne de som ikke koster for mye, for eksempel ved å komme på lån. Strømsgodset, som sleit tyngre og tyngre i 1994-sesongen, var ikke noe unntak. I overimorgen begynner Eliteserien på nytt; vil Godset slite like mye da?

Jeg syntes i hvert fall dette klippet var morsomt. En Mjøndalen-fan godter seg over Godsets fiasko, og hikster regelrett av latter i telefon med lokalavisa. Hikstingen var en slags kroppslig utløsning etter de utrolig morsomme ordspillene han hadde brent inne med. Det som er ekstra bra, er at historien han viser til, er dekket i min bok Fotball på 90-tallet, og her er et par utdrag.

I 1994 kom opptil flere briter over på prøvespill. Bakteppet var at Godset nok en gang lå dårlig an i ligaen. Quickfixes var etterspurt. En liten stund virket den første briten som Godset de prøvde ut, lovende, og han het da også Law. Brian Law. Hans opphold sommeren 1994 begynte med en treningskamp mot Sparta/Bragerøen. Lokalavisa kommenterte: «Han klarte seg bra i går, men det var stort sett mot spillere på et middels 5. divisjons nivå. Og da skulle det kanskje bare mangle».

La oss gi dem rett i dét. Man måtte få sett Law mot bedre motstand. Neste treningskamp ble arrangert i Sverige, men endte for Law med utvisning etter et kvarter. Law selv befant seg «i sjokktilstand» etter det røde kortet. Og så fikk han et ryggproblem før siste del av prøvespillet. Strømsgodset konkluderte med at de måtte si adjø.

Allerede i juli 1994 kom neste englandsfly til Strømsgodset. Om bord var midtbanespillerne Ryan Nicholls og Mark Hawthorne. Sistnevnte hadde vært i Crystal Palace i to år uten å få spille for a-laget. Det samme var situasjonen for waliseren Nicholls, som i hele fem år hadde vanket i a-lagstroppen i Leeds. Nicholls’ innbytte for Godset ved pause mot Rosenborg sommeren 1994, var faktisk hans kampdebut i
seniorfotballen. Raskt viste det seg at tallet sju ble like sentralt som det ofte er i eventyrene: Godset tapte 7–0 og Nicholls ble utvist etter sju minutters spill.

Det som skjedde, var at Nicholls sparka en liggende Øyvind Leonhardsen etter at dommeren hadde blåst. «Slike spillere er vi ikke tjent med å ha i norsk fotball», uttalte Leo; «Med en gang han kom ut på banen, løp han bort til meg, kjørte albuen opp i ansiktet mitt og bannet og skrek». Nicholls ble straffet med en utestengelse i tre kamper. Strømsgodset beholdt ham likevel, og han fikk han med seg ytterligere tre kamper etter utestengelsen – men så var det slutt.

Mark Hawthorne ble på sin side sendt hjem raskt.

Crystal Palace ble nevnt. Laget har en legendarisk connection til Drammen, og det gjelder innslaget på Drammens lokal-tv for 40 år siden. For det er Crystal Palace som spilte på Selhurst Park… i Crystal.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: