Svakt om fremmedspråk

Nok et «Unge meninger»-innlegg hos VG om skole viser stor kunnskapsmangel om skole. Denne gangen er temaet at fem år med fremmedspråk er bortkasting av tid. Kort om fremmedspråkkritikken:

  • «De som ikke er interessert» har 6 år med fremmedspråk, ikke 5, da de bruker VG1 på å ta igjen ungdomsskolepensumet og deretter har de to vanlige årene.
  • Ikke alle (ingen?) kan vite at de er uinteresserte i noe før de har prøvd. Vi i Norge blir stort sett aldri eksponert for tysk, fransk og spansk på en måte som kan eller ikke kan vekke interessen.
  • De som likevel er hjertelig uinteresserte, har muligheten til å få 0 år med fremmedspråk. Dette ved å velge det bort på ungdomsskolen, og deretter gå yrkesfag. Verre er det ikke.
  • Når det er sagt, passer fremmedspråk godt for mange som tar yrkesfag, for eksempel bilmekanikere som skal forholde seg til tyske produkter. Kanskje denne gruppa kan mer tysk enn svært mange studenter.
  • Før Reform 1994 og Kunnskapsløftet hadde de videregående skolene anledning til å tilpasse alle fellesfag til det gjeldende yrkesfaget, for eksempel «engelsk for frisører», «matematikk for byggfagelever». Det er det ettertrykkelig slutt på, ettersom nevnte reformer prioriterer høyere at yrkesfagelever skal ha sjansen til å ta påbygg til generell studiekompetanse.
  • Skolegang er samtidig den dårligste måten å lære seg fremmedspråk på. Måten som holder mål, er å bo i landet og bruke og bli eksponert for språket daglig. Men det kan selvfølgelig ingen skole fikse.

Hovedpunktet som leserbrevskribenten ikke har forstått, er derimot hvilke følger det vil ha å gjøre fremmedspråk valgfritt. Språkene kan bikke under et kritisk punkt innen høyere utdanning. Allerede i dag er det få som velger å studere disse språkene, og blir det stort færre, vil fagene marginaliseres. Det kommer ikke nye vitenskapelig ansatte, studiemuligheter legges ned og da kommer det heller ikke nye lærere. Allerede i dag vil jeg anta at Norge på ingen måte er «selvforsynt» med språklærere, ettersom innvandrere tar seg av temmelig mange stillinger rundt forbi.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: