«Gamle gress» var kjempegammelt

Eliteserien begynner til uka. Allsvenskan og Superettan begynte denne helga. De kampene bør spilles på gress og blir det også noen ganger. Men gresset som er på de ulike banene i Norge akkurat nå er ikke nødvendigvis det fineste. Dette til tross for at det brukes ressurser på et pent gress. Gresset tas vare på, og fra tid til annen kjøres det restart med gress som legges på nytt. I Lillestrøm ble det for eksempel lagt helt nytt gress i 2021.

Før i tida, som i dette tilfellet betyr 1990-tallet, var ikke ressursbruk på fotballgress så interessant for folk. Det grodde gress på ei slette, og da var det gress der, og ferdig med det.

Marienlyst stadion i Drammen hadde ei gressmatte som ble satt i 1924. Altså da stadion var ny. Og så var det ingen som bytta dette ut, kanskje ikke engang tenkte de på å gjøre det, i tiår etter tiår. (Banen kalles Gamle gress og gjør det fortsatt, selv om det ikke er gress der lenger.) Eliteserie ble med andre ord spilt på 70 år gammelt gress i 1994, riktignok med nedrykk som resultat.

Kristiansand stadion hadde også et veldig gammelt gress, uten at jeg finner klippet. Jeg har ikke tenkt å forske på hvor gamle gressmattene var rundt omkring, men tenk gjerne på disse gamle dagers tilstander når du ser årets første eliteseriebilder.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: