Slik lever de der

Slik lever de der er en NRK-klassiker fra 50 år siden. Å vise andre kulturer var velment. Nordmenn skulle bli aksepterende overfor andre mennesker. Haken var ordet «de». Hvis det var nordmenn som skulle bli portrettert, hvilke skikker og væremåter skulle få representere landet? Ikke Oslo-borgere i hvert fall, ifølge Norges nåværende finansminister.

På en nylig loppemarked-runde fant jeg ei bok som målbærer det samme. Forskjellene er mange, men må aksepteres. Men hva med likhetene? Spesielt for boka er også tilløpene til en deskriptiv morallære.

Boka er fra 1980. Jeg mener faktisk å dra kjensel på noen av tegningene i boka, som kan tyde på at jeg lånte den på biblioteket da jeg var liten, men det slipper mine barn å gjøre, for nå eier vi den.

Noe sier meg at aboriginernes valg av hus ikke har kulturelle røtter, men mer var noe som mange av dem ble henvist til… For i kolonimaktas land bodde de i småhus eller rett og slett i slott. Dessuten, på kontinentet Sør-Amerika spiser «de» aper, selvfangede, og på kontinentet Afrika gasser de seg i elefant. Og så jeg som trodde at bare støttenene ble kappa av.

Morallæren består for eksempel i at de som sitter i fengsel ikke er snille, og kanskje dumme, mens noen er dovne. Om det har eller ikke har sammenheng med at noen er «ynkelig fattige», henger i lufta.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: