Ikke så woke fagbok

Se for deg at du er afrikanskættet i Norge i 1999. Skolebiblioteket bugner ikke over av bøker som kanskje reflekterer dine erfaringer, men så finner du fagboka Nordmenn i Afrika — afrikanere i Norge. Forventningene stiger, endelig noen som har tatt innover seg at Norge har blitt et flerkulturelt samfunn og har hatt innslag av flere kulturer i hundrevis av år.

Innholdsfortegnelsen er ikke der actionen skjer, så den blas forholdsvis fort gjennom, men kanskje legger du, i øyekroken, likevel merke til at afrikanere er fraværende blant de som har vært med på å skrive denne antologien. Riktignok har én egypter vært medforfatter på en av artiklene. Så det er bare å begynne på første artikkel med friskt mot. Den starter på følgende måte:

I 1791 sto Adam Jacobsen fram på bytinget i Arendal og fortalte si livshistorie. Han var ikke den første som hadde gjort det. Likevel var det noe spesielt med Adam. Han var neger.

«Ja ja», tenker du og lukker boka. «Kanskje det blir bedre om 20 år».

https://static.bokelskere.no/20628bd35a75b54dc86562309c439100def1af033117be6ea177a826.jpeg

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: