OL, VM og EU

På radio hørte jeg Nils Henrik Smith snakke om sin nye bok 11 meter, og deriblant «lansere en hypotese om at hvis ikke Norge hadde arrangert OL og vært med i fotball-VM i 1994, hadde Norge stemt ja til EU». Sitert etter hukommelsen.

https://radio.nrk.no/podkast/studio_2/l_104b9409-a67c-4a13-8b94-09a67c9a1317

Hypotesen handler om kontrafaktisk historie fordi vi aldri kan måle hvordan EU-valget ville gått uten sportsbegivenhetene. Hypotesen skal det gis kreditt for, men lanseringen, ja den har nok allerede skjedd. For ganske lenge siden faktisk, ja sannsynligvis rett etter EU-avstemningen i 28.11.1994. Blant annet har sosialantropolog Arne Martin Klausen skrevet om det. Sitat fra en forskningsrapport i 1995:

Vi maktet den store utfordring, og det hevdes til og med at vi ble så selvbevisste at det innfluerte på EU-avstemningen. Når vi greide OL kunne vi også klare oss selv utenfor et europeisk fellesskap. I det hele er det mye i OL-diskusjonen som minner om EU-kampen. For- og mot-posisjonene ligner hverandre. (s. 136)

Arnulf Kolstad er en annen som er kjent for å forske på Lillehammer-OL og nasjonalisme. Thomas Hylland Eriksen har bygd på disse når han har skrevet om nasjonalisme. Dermed er det ikke rart at Smith har hørt hypotesen, og når han seinere tenker på temaet kommer det ubevisst fram igjen.

Dette som et kjapt innspill.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: