Fake tekster på engelskeksamen burde ikke overraske

Engelsk 2 er et fag i videregående skole som aldri har hatt eksamen før. Før den siste læreplanfornyelsen kunne elevene velge litterær engelsk, samfunnsfaglig engelsk og internasjonal engelsk.

Eksamen ble så arrangert 24. mai. Nå debatteres at Utdanningsdirektoratet, som lager og sender ut eksamen, konstruerer tekster av fiktive forfattere. Dagbladet omtaler diktet av Amanda K. Amadson.

I tillegg sto en appellerende tekst av «Herbert T. Turntide». Kildelista oppgir ikke at tekstene er publisert noe sted. Altså er de funnet på. En annen indikasjon på dette er at Turntide kan forstås som tidevannsskille, som igjen kan virke passende for innholdet i appellen.

Men dette burde ikke kommet som noen overraskelse. Elever som jeg har hjulpet fram mot denne engelskeksamen, fikk av meg vite at Udir både har og kom til å konstruere tekster.

Det så vi nemlig av eksempeleksamen, som Udir lagde for å vise fram formatet, gitt at eksamen aldri har vært arrangert i faget. Her var det funnet på en uttalelse fra en murer i Slough (The Office-referanse!) som ikke interesserte seg for dronningen. Nettopp for at i en drøfting om dronninges rolle, «trengte» Udir noen som sto for dette synet.

Sitatet ser tilforlatelig ut, selv om de har hatt det litt morsomt ved å kalle en mursteinslegger for «Murer» (Mason) — og videre kalt ham opp etter en engelsk konge George V. Kilden går klart fram i kildelista:

Noe som blir en noget latterlig referanse å putte inn i kildelista, for de av elevene som har lært hvordan man fører kilder i en tekst.

Task 3A på den opprinnelige eksempeleksamen (ikke den reviderte) besto vel også av konstruerte meninger, her fra rancheren Majorie T. Buck som jeg heller ikke tror at eksisterer. (Her hadde Udir også rotet det til i kildehenvisningene.) Dette var som sagt en eksempeloppgave som ble revidert.

Derfor bør de lærerne som var overrasket over Udirs valg, stoppe litt ekstra neste gang de går forbi et speil. I tillegg til å debattere saken videre, for det fortjener saken, uavhengig av om praksisen var «varslet» fra Udirs side eller ei.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: