Erlend og Steinar hjelper meg

Erlend og Steinar hjelper deg. Hva skal man si om dette programmet? Temmelig morsomt, mener jeg. Tidligere har Erlend Mørch og Steinar K. Hallert jobbet med serien Sigurd fåkke pult, som Discovery + mange ganger har tilbudt meg, men like mange ganger har jeg tenkt at det orker jeg ikke å se på. Forbruker-«journalistikken» fenget meg derimot med én gang, der programmet ligger litt godt gjemt på samme strømmetjeneste, Discovery +.

Programmet er jo basert på TV 2 hjelper deg, men jeg får meg ikke helt til å si at det er en parodi. Programmet tar nemlig opp saker som er helt reelle i virkeligheten. Saker jeg ikke skal spoile.

Om alt i serien er «ekte», for eksempel interaksjonen med de ulike bedriftene rundt om, veit jeg sannelig ikke. Personene som intervjues, kan være både spontane og instruerte, og det virker noen ganger for rart om de ikke er det sistnevnte, men det listes ikke opp skuespillere på rulleteksten.

Uansett, hvis det er fiktivt, må jo alt sammen skrives fra scratch, og det er minst like imponerende som om det har spilt seg ut.

Plottene i episodene, hvis man kan kalle det dét, er så innviklede og oppkonstruerte – i positiv betydning – at man bare må lene seg tilbake og ta det innover seg.

De to hovedpersonenes voiceovere og delivery av replikkene (her ble det fin norskbruk ser jeg), er pompøs og inderlig som norsk tv fra 1970- og 1980-tallet.

Det faller naturligvis i smak hos en historiker som seinest 15. mars blogget om Vidar Lønn-Arnesen.

Det er ikke nødvendigvis lett for nye komikere å finne sin stil, og tråkke opp stier som ikke forgjengerne fra 90-tall og tidlig 2000-tall har gjort.
Noen ganger når man ser humorserier av «nye» aktører — skjønt, nå får de bare lov til å lage klipp på 6 minutter — får man følelsen at man skal le for å være snill. Her kommer latteren ufrivillig, holdt jeg på å si.

Props også for animasjon av Halvor Hustveit Mjaugedal, en dyktig bæring som er enda yngre enn Erlend og Steinar igjen. (Vel, de er allerede blitt 29 og 30 ser jeg.)

PS. Programlederne her var nominert til Gullruten, som hadde prisutdeling i går. Noe jeg faktisk skriver 10. mai, så jeg vet ikke om de vant!

PSPS. De må nok gjøre en ny episode…

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: