Falskt minne om Vidar Lønn-Arnesen?

Så gikk det som det gjør, jeg satt med en venn som begynte å snakke om Allsang på grensen. Et av disse fascinerende tankesprangene som gjør at man skifter samtaleemne innen 1 minutt, fra: forfatter som ikke tjener godt –> forfatter som tjener godt = Jo Nesbø –> Di Derre –> Postgirobygget –> Allsang på grensen. Før han viklet seg for mye inn i «jeg-ser-ikke-på-Allsang-på-grensen-altså»-problematikken, begynte jeg å le, da jeg havnet i tanker om at allsangprogrammene kanskje ikke var bedre før.

Da Capo: Alder og piksler ingen hindring.

Tankene mine gikk nemlig til Da Capo med Vidar Lønn-Arnesen og Gunvor Hals.

Så absolutt også et allsangprogram. Dette NRK-showet skilte seg fra TV2s perle ved at opptak skjedde innendørs, foran et overveiende eldre publikum — som var der for å få et gjenhør med gamle favoritter, som indikert av programtittelen. Poengtert som jeg er, ga jeg også et eksempel på sviske med framtredende plass i programmet, nemlig «Sett deg opp i kørja og la ballongen gå, ballongen gå, ballongen gå» — sunget foran mitt nærmest vantro selskap.

Åpningsnummeret våres e en orntli godbit, en ekte gigolo. Spesielt for daaamerne, kanskje?

Vantro eller ikke, «Sett deg opp i kørja» er ei helt reell låt, som jeg kunne og kan garantere at jeg har sett bli sunget av Vidar Lønn-Arnesen (som selvfølgelig også er en altfor gammel referanse). Men hvor? Selvfølgelig hadde jeg lyst til å vise den rett fra Da Capo-arkivet, men her hadde jeg problemer med å finne det. Var det hele et falskt minne?

Noe så i hvert fall ikke ut til å stemme. Mitt utgangspunkt var at «Sett deg opp i kørja» var det faste åpningsnummeret. Jeg begynte å sjekke Da Capo-er rundt 1996. Nei, da hadde programmet fått sin egenskrevne åpning «Vi tar en rungende». Skikkelig 50-årslags-stemning, men uten luftballong. I tidligere år ble programmet introdusert «Jo mere vi er sammen», samt diverse andre. Noen ganger hadde de ikke engang allsang som åpning, men gikk rett på enkeltnumre. Her unnlot ikke programlederen å spekulere i om daaamerne i publikum ønsket seg en god, gammeldags gigolo.

Tankene som melder seg under Da Capo-dacapoet er mange, for:

Gjør det egentlig det?

Alt dette er moro, men hvor blir det av «vår» låt? Søker man på tv.nrk.no, som riktignok har en ganske dårlig søkemotor, er det Lillebjørn Nilsen som kommer opp. Sett deg opp i kørja og la ballongen gå! het et program han ledet i 1975. Barne-tv med synging av forskjellige barnesanger fra en bakgård i Oslo — selvfølgelig med tittellåta som en del av repertoaret.

Så får en også et søketreff relatert til Vidar Lønn-Arnesen. Programmet er da Elle melle fra 1977. Sangen nytes i sin helhet, og jeg limer inn sangteksten helt nederst her. (En tekst som forlater ballong-temaet ganske fort og i stedet dreier mot jenters ferdigheter i selvforsvar!)

Elle Melle, 1977.

Et søk i Discogs hører også med: Er dette utgitt noe sted? Ja visst, Vidar Lønn-Arnesen tok sangen med på skive i 1975. Skiva heter Jo mere vi er sammen (der dukker den sangen opp igjen også!).

Men før det igjen, i 1972, var «Sett deg opp i kørja» åpningslåt på utgivelsen Ta den ring og andre barneleker. Her hadde Alf og Edith Blyverket trommet sammen Jar pikekor — de bodde ganske nærme Jar skole, for øvrig i et hus jeg ser fra mitt eget vindu. I begge tilfeller sto Arne Bendiksen som utgiver, mens Philip Kruse var produsent. Kruse var samtidig «arrangør og leder av Elle Melle orkestret», bare ett av mange samarbeid med Vidar Lønn-Arnesen.

Seinere utgivelser med låta på repertoaret ser vi bort fra — nesten, for det må bare nevnes at denne og andre norske barnesanger ble utgitt i USA av Mike and Else.

Buskerud og Vestfold (avis) 27. mai 1931

Lillebjørn Nilsen har også utgitt sangen, men ikke skrevet den. Barnesangen er mye eldre enn som så. Philip Kruse angir opprinnelsen til «trad.». Etnologen Åse Enerstvedt, født i 1932, har skrevet at hun sang sangen som barn. (Men de gamle versjonene hadde nok ikke alltid med jenters selvforsvar.) Noen forbinder sangen mest med Einar Rose, som plasserer oss i samme tidsrom. Studenterrevyen på Ås het «La ballongen gå!» i 1933. To år tidligere skreiv en petitskribent ned sitt minne om «en gammel sang».

Morgenbladet 19. februar 1910

I 1910 brukte Morgenbladet frasen i en omtale av selveste luftballongen Norge (ikke luftskipet Norge). Og på denne tida var ikke «kørja» egentlig, for å si det mildt, en gangbar språkform i Morgenbladet. Med andre ord må uttrykket ha vært ganske etablert.

Jern- og metallarbeideren i 1937 fortalte om at sangen ble sunget på en havn i Balearene nyttårsaften 1908. Lenger tilbake tror jeg ikke jeg kommer i denne omgang. Sangen er nok enda eldre.

Men spørsmålet mitt er fortsatt uløst. Hvis ikke Da Capo hadde «Sett deg opp i kørja» som åpningsnummer, hvor var det da jeg så Vidar Lønn-Arnesen synge den? Et helt falskt minne var det vel ikke? Og repriser av 20 år gamle Elle Melle var det neppe?

Noen nyere aviser gir kanskje et halmstrå av et hint. Vidar Lønn-Arnesen var nemlig med på det meste. Også en hjelper og peptalker for de norske deltakerne i Eurovision Song Contest — eller deltaker i mediedekningen — eller litt av alt.

Etter Eurovision Song Contest 1992 lagde han elektrisk stemning ved å synge barnesangen for «den norske delegasjonen». Dette ifølge Fredriksstad Blad.

Også da Carola vant året før, i 1991, var Lønn-Arnesen på plass. I den norske delegasjonen, i en bankettsal. «Sett deg opp i kørja» var ikke det eneste oldies-nummeret som ble båret oppe av entusiastiske «Kom igjen, nå»-rop, for det ble også «Se, der danser bestefar». Og som Dagbladet prisverdig rapporterte, tok dignitærene «hverandre i hendene og vugget fra side til side»; Jahn Teigen og Totto Osvold side om side, for ikke å glemme «Rune Larsen, som er i Roma fordi han skal lede årets TV-show fra Momarken» (??).

Dagbladet 4. mai 1991

Det jeg har sett en gang for kjempelenge siden, kan jo være et opptak av noe à la dette.

Men det kan også være Da Capo. Jeg har jo ikke undersøkt alle episoder av programmet. For utrolig nok: Ett sted går grensa for vitebegjæret. Så «Sett deg opp i kørja» kan skjule seg et sted i arkivet, i tillegg til å ha åpenbart seg de mange stedene nevnt ovenfor. Med tekst om karate.

Tekst

Sett deg opp i kørja og la ballongen gå, ballongen gå, ballongen gå

Sett deg opp i kørja og la ballongen gå, ballongen gå til værs, værs, værs

Satt ei lita jente nedpå trappa og gråt, trappa og gråt, trappa og gråt

Satt ei lita jente nedpå trappa og gråt, trappa og gråt så sårt, sårt, sårt

Fåkke lov av mamma gå på kinomatograf, hvorfor ikke det, jeg fåkke sitt’i fred

For guttene de kiler meg og da må jeg le, uff de dumme guttene-ne-ne

Nå får jeg lov av mamma gå på kinomatograf, hvorfor får du det, nå får jeg sitt’i fred

For jeg har lært karate og nå slår jeg dem ned, hvis dem ikke lar meg vær’i fred

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: