Jokke som sitter

«Jeg sitter her på berget og ser utover havet», åpner en kjent sang som ikke er skrevet av Jokke Nielsen. Har du derimot lagt merke til hvor mange sanger av Jokke som faktisk åpner med ordene «Jeg sitter»?

Så der Nord-Korea hadde «Kim Jong-Il looking at things«, har Norge «Joachim Nielsen sitting while writing song lyrics about sitting». (Det, og «Bård Hoksrud spiser«.)

Spøk til side, samtidig som det kanskje kunne vært variert mer og tekstlyrikere ikke nødvendigvis rådes til å skrive om det man gjør akkurat der og da, så er det jo nettopp de dagligdagse observasjonene, fra et liv som både hadde sine dagligdagse og mindre dagligdagse sider, som gjør at sangene er så slitesterke.

Det jeg gjorde var at jeg hørte gjennom det doble samlealbumet Prisen for popen for å finne fram til en annen sang, men fant altså noe annet også. Allerede tittelsporet begynner med «Jeg sitter». Dette er lista fra det albumet:

  • «Jeg sitter her og hyler drinker» — «Prisen for popen»
  • «Jeg sitter her og kjeder meg» — «Annie»
  • «Jeg sitter her og stirrer på deg som en fjortenåring» — «Du er»
  • «Jeg sitter på en bombe» — denne gjetta du vel!
  • «Ja, så sitter vi her igjen» — «Gutta»
  • «Jeg sitter her andektig og venter på at du skal gå forbi» — «For pen»
  • «Jeg bare sitter her og venter på trikken» — «Gjeld»

«Jeg våkner» er det også to-tre sanger på Prisen for popen som begynner med. Enda et eksempel på det er sangen fra Frelst som faktisk heter «Sitte»!

Forresten holder jeg på med et prosjekt om ska i Norge, og det slår meg at er veldig få som snakker om at «Ta meg med» er ei klassisk norsk ska-låt. Og de fleste av dagens norske ska-låter sliter med å komme opp mot en million plays…

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: