Målilla, så må lilla

På rundreise i Sør-Sverige fattet jeg interesse for et gammelt sanatorium. Egentlig skulle jeg bare stoppe fordi jeg var trøtt, men veien jeg tilfeldigvis svingte inn på, førte rett inn på et øde og forlatt sted.

Tettstedet heter Målilla og her er det altså et sanatorium. Dette ligger i en lysning i skogen, og først er det en smal vei som leder til den massive bygningen før hele komplekset åpenbarer seg når man kommer nærmere.

Det er noe med størrelsen på stedet, i forhold til hvor mye det er i bruk i dag, som er null. Nest siste forsøk på drift (før siste forsøk, som var asylmottak) var hotell med restauranten Moliljan.

Målilla/Moliljan er i dag et sted du ville forvente at en dulgt skikkelse ser deg gå forbi, påstå at du bor der og sperre deg inne. Som i vandrehistoriene.

Samtidig er det åpenbart noen som klipper gresset der jevnlig. Så på en eller annen måte er det meningen at folk skal kunne gå rundt på tomta, i hvert fall. Det eneste levende jeg så der var en hare, noe jeg for øvrig ikke har sett på aldri så lenge.

Så toppes det hele av en elendig togstasjon som også heter Målilla sanatorium, og som selvfølgelig også er nedlagt. Banen hit var smalsporet, og i likhet med Valdresbanen over Etnedal, er eller har det vært mulig å kjøre dresin der. Dresinmogulene var en forening som også utga bladet Smålsporsinform med artikler som «Virserum station — nu med flaggstång». Herlig! Og som tilbød medlemmer å jobbe frivillig som lokfører, konduktør, i kafevogna eller: «Vi mekar också med rälsbussar, byter slipers og röjer sly». Det skjønte jeg ingenting av, og finner det mest spennende å la være å sjekke.

Målilla sanatorium er et funn for location-ansvarlige i filmbransjen.

Når jeg søker på internett viser det seg også at dette er tilfelle for et tv-show i Sverige. Showet er en gjemsels-cup (!) med influensere som deltakere. På Youtube finnes det dessuten videoer fra stedet i en spøkelses-kontekst. Men for og med normale mennesker, for å si det litt flåsete, er ikke lokasjonen brukt ennå…

Majestetisk beliggenhet.
Målilla sanatorium har gått ned med ikke bare flagget, men hele flaggstanga til bunns.
«Endast f¨pr patienter», uten at jeg klarte å se hva det var. Dette uthuset/rommet tror jeg folk har stjålet ting fra ganske nylig, etter youtube-videoer å dømme.
Små forhold ved det tidligere togstoppet.
Hvis du kjenner deg litt vill og gal, leier du dresin og kjører den noen meter lenger enn det er lov til.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: