Danner skole i gatenavn

Noe som fattet min interesse på en tur i Sverige var i Lund, hvor den østlige delen av byen er preget av snurrige gatenavn. Jeg kommer til å skrive dem på norsk så det blir utvetydig.

Lengst nord finnes et teknologisk område med navn som Systemergata og Programmerergata. Vel, Systemaregatan blir vel mer Systemansvarliggata på norsk.

Sørover er et musikkdistrikt. Hovedgatene har navn som Spillemannsveien og Musikantveien, med andre gatenavn fra musikkinstrumenter, blant annet Valtholrnsveien og Fagottgrenda. (Ingen obo-grend!). Stemmene har fått stor plass, så ut ifra Solistveien går Soprangrenda, Tenorgrenda, Barytongrenda og Bassgrenda. Det er vel kult å bo i Bassgrenda! Musikkteori har fått sin plass med navn som Klangveien, og parker i området har navn som Spilledåsa og (vel urelatert) Bananparken.

I et skoledistrikt, sentrert rundt Mårtenskolan (hyuck hyuck), finner vi gater oppkalt etter alt mulig fra skolen, som Kateterveien og Pultveien, og etter Eksamensveien kommer Sommerferieveien og Juleferieveien. Gatene Reallinjen og Latinlinjen er også oppfinnsomme, oppkalt etter linjer som vi også hadde i Norge før.

Lenger sør ligger et område med vikingtema. I tillegg til vikingpersoner har vikingutstyr fått sine gater Sverdgrenda, Spydgrenda, Skjoldgrenda og Brynjegrenda — før Holmgangen og Berserkergangen. Berserkergangen!

Man kan trygt si at Lund har dannet skole i gatenavn. Og vel også at jeg avslører litt smale interesser ved å skrive om dette.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: