Bygningene på Blindern er visst ikke oppkalt etter helt vanlige og ukjente folk

På Blindern ligger mange bygninger som huser hver sine studiesteder og fagretninger. De er oppkalt etter vitenskapsbautaer. På Klassekampens bakside mener en student at oppkallingen er «utruleg bakstreversk». Sjangeren er petit, men komikken som oppstår er kanskje ufrivillig.

For det første heter det at mange av bygningene er oppkalt etter menn. Tenk det! Ta for eksempel matematikkbygningen heter Niels Henrik Abels hus. Burde ikke Abel vært ettertrykkelig kansellert, han levde fra 1802 til 1829 og hadde sikkert ingen moderne politiske holdninger? Hva var for eksempel hans standpunkt til delt foreldrepermisjon?

Flere bygninger er oppkalt etter kvinner, herunder Harriet Holter, Lucy Smith, Helga Eng og Kristine Bonnevie. Her oppstår et nytt problem for skribenten, nemlig at Bonnevie er et overklassenavn. Et fransk navn, få det ut! Her oppstår uante alliansemuligheter med amerikanske reaksjonære som ser Frankrike som skrekkbildet.

Studenten finner det forkastelig at husene på et universitet ikke er oppkalt etter «representant[er] for den gjengse kvinne». Oppkalling etter Eilert Sundt, som mer enn noen annen enkeltperson i Norge dokumenterte de fattiges kår, holder selvsagt ikke. Hva om husene får mer gjennomsnittlige navn som Olsen, Hansen, Andersen og Pedersens hus?

Men vent nå litt. Pedersen ved navn Karl Eirik Schjøtt har jo vært statsråd, leder av Norsk olje og gass og bor i Bærum. Overklasse! Olsen ved navn Øystein er sentralbanksjef og også fra Bærum. Norge er landet der «vanlige folk» selv ikke får ha navnene sine i fred for overklassen.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: