En tidsmaskin 20 år tilbake

Tenk på den tida da det lønte seg å drive allround-platebutikk. Å stå bak disken i Platekompaniet var en jobb det virkelig var rift om. Platekompaniet nedskalerte til 3 butikker i 2019, og etter disse koronatider er det bare 1 igjen, gitt. Sjappa som ligger på Oslo City ville jeg heller ikke kalt et flaggskip.

Men å dra dit er likevel en reise, og da tilbake i tid. Ved inngangen blir jeg møtt av plakater som innbyr meg til å kjøpe Karl & Co.

Inni er det lagertømming på bøker, cder, filmer og sågar vinyler. Skal det tømmes fordi også denne butikken skal forsvinne? Jeg må i hvert fall raske med meg tre dobbeltalbum fra Trojan Records – den ene med 56 mod ska-låter, This is Trojan Reggae med 49 låter og Do the Reggae med 58 låter. Hver av dem for 49 kroner, altså 90 øre per låt.

Her var også Admiral P for den gode vibben, litt old school thrash og death (Exodus, Forbidden, Possessed) samt fra den ordinære cd-hylla: tre Kreator-nyutgivelser (Terrible Certainty, Extreme Aggression og Coma of Souls) med totalt 84 sider booklet, og for hvert av albumene en bonus-cd, stort sett livegreier og litt EP-stoff, men likevel. En bok om Kurt Cobain ble solgt for 9 kroner.

Platekompaniet er nå en ting, men cdene på butikken Neseblod da gitt. De har så mange av disse plastbrikkene at de sperrer for hverandre. De store bandene har et eget slags display, mens sorteringen ellers er at alle former for metal (nei, ikke nu) opptrer sammen etter bandets forbokstav, med noen unntak her og der. Dette er butikken der en CD-R kan koste 500 kroner, fordi den er «original», mens en dobbelt-cd kan gå for 100 – noe jeg antar er fordi den hadde kjipere cover enn hver av cdene hadde i opprinnelig utgave. Det er sikkert ingen butikker i Norge med like mange kassetter heller, og ingenting burde kanskje overraske på et slikt sted, men jo, jeg ble ganske overrasket å finne det italienske thrashbandet Nuclear Simphony.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: