Sekt med pølse

«Hvor langt skal religionsfriheten gå i vårt demokratiske samfunn?» Skulle man «sette inn tiltak som kan redusere rekrutteringen til disse ekstreme gruppene»? I 1985 var det ikke islam, men kristne sekter man spurte om. Under en av de offentlige debattene om temaet var det «bred enighet» om at nye sekter var «skremmende», vel å merke ikke helt full enighet, for i panelet satt også Jan Egil Hafsahl fra Pilgrimsfolket.

Hafsahl var selvutnevnt leder i en sekt som har fått seg plateselskap, tidsskrift, og 25 år etter begynte han å utgi bøker. Fra 2009 har Nasjonalbiblioteket registrert titler som Menigheten sett i lys av Salomos høysang (2013). Den er forlokkende. Det er også publikasjonen Nedtelling mot harmageddon. Den finnes ikke hos Nasjonalbiblioteket. (Podcastbølgen har de også ridd.) At Hafsahl lærte opp sine disipler er sentralt i og med at han meddelte i 1985: «Barna blir tatt ut av skolen for at en skal være sikker på at de får opplæring i den rette tro». (Var det lovlig?)

Utad var Pilgrimsfolket-menigheten sterkt evangelisk, og svovelpredikantisk, mens innad praktiserte de en kommunalisme. Tilbake i 1985 het det: «medlemmene praktiserer det fulle fellesskap med bokollektiv, arbeidskollektiv og eiendomskollektiv. Kollektinntekter går til misjonsarbeid, sitt daglige brød tjener medlemmene ved å lage og selge spekepølser».

Og der stopper denne teksten.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: