Aksel Arstal og jødene

Tilfeldigvis fant jeg en artikkel av Aksel Arstal som advarer mot styret i Sovjetunionen. Dette ble skrevet i 1927, og gjaldt egentlig ikke Sovjet men den norske stortingsvalgkampen. Arbeiderbevegelsen hadde vokst seg «sterk ved den fanatisme de har hat altfor let spil med at puste ind i den minst oplyste del av folket, særlig de større byers løsere eksistenser» — drevet av «klingende mynt» fra «Moskvamakten».

Det jeg la mer merke til hos Arstal, som jeg kun kjenner ved at han var redaktør i det første Oslo byleksikon, var en passasje om sovjetstyrets mentalitet:

Kanske disse mennesker med sit slavisk-orientalske (jødiske) naturel virkelig ser himlen ‘skyfri’, skjønt det gjærer i alle sind, eksploderer i syd og vest, og de maa anvende et spionerende rapportsystem utad og indad som gaar skjælvende tyranners en høi gang, og i den dypeste fred domstoler der fungerer som standretterne i krig.

Herved blåses i gang en low-key jakt på flere antisemittiske uttalelser av Aksel Arstal.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: