Menn og kvinner og fornavn

Jeg sitter med ei bok som heter Hvem sa hva. Boka er skrevet av en dr.art. Uri, jeg husker ikke fornavn eller kjønn.

Kjønn og språk er temaet, og en av sekvensene lyder slik: «De to presidentkandidatene ved det siste amerikanske valget var som kjent Donald Trump og Hillary Clinton, hyppig omtalt som Trump og Hillary. Nå kunne man forklart denne asymmetrien ved at det allerede eksisterte en Clinton i offentligheten, og at muligheten for omtale ved hjelp av bare etternavn var oppbrukt» (s. 220).

Her tror jeg at jeg velger å kommentere i punkter:

  • Trump har i noen tiår hatt kallenavnet «The Donald»
  • Bill Clinton ble mer enn gjerne kalt for Bill, særlig i tospann med en annen mannlig leder: «Bill og Boris»
  • Sarah Palin ble alltid kalt for Palin eller Sarah Palin, aldri Sarah
  • Mitt Romney ble gjerne kalt for Mitt (34 000 googletreff for «Mitt and Obama». Eller som det ble sagt på forelesning på Sciences Po, som min søster fortalte meg: Mittster)
  • Elizabeth Warren har jeg aldri sett omtalt som Elizabeth, bare Warren (selv om det er et mannlig fornavn)
  • Jeg finner lite bruk av «Clinton and Monica» selv om sistnevnte ikke var en autoritetsfigur slik at det var lettere å forvente bruk av fornavn. Frasen gir masse googletreff, men da som en del av frasen «Bill/President Clinton and Monica Lewinsky»
  • Derimot skal det innrømmes at er det veldig vanlig å omtale Hillary Clintons rådgiver Huma Abedin ved fornavn

Slik kunne man fortsatt, men det viser fallgruvene ved cherrypicking av empiri.

Forresten kan jeg avsløre at dr.art. Uris bok USYNLIGGJØR en kvinne, nemlig personen som har tatt portrettet av Uri. Gyldendals nettside viser at fotografen heter Julie Pike, men hun skulle ikke få sitt navn nevnt i boka nei.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

2 kommentarer om “Menn og kvinner og fornavn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: