Hvilken razzia?

I tjukke leksikon kan man lese om hvem som satt i fengsel og fangeleir under okkupasjonen av Norge. Hvorfor de satt i fengsel er ikke alltid like klart.

Standardverket, om ikke perfekt, er Nordmenn i fangenskap fra 1995/2004. Men allerede i 1946 ble Norsk fangeleksikon utgitt. Undertittelen Grinifangene skulle antyde at det fulgte flere bind som Falstadfangene, Vollanfangene, Berg-fangene og så videre, men de kom aldri. Uansett skiller Norsk fangeleksikon seg fra Nordmenn i fangenskap på to store måter: grunn oppgis for fangenskap og lista er kronologisk sortert.

Overfor ser vi Oddvar Hellerud hvor arrestasjonsgrunnen oppgis til rassia. Javel? Hvilken rassia, for ikke å si razzia?

Først ser man yrkestittelen redaksjonssekretær. Kan det ha noe å gjøre med en razzia mot pressen? Et overgrep mot det frie ord?

Tilfeldigvis kjente jeg helt grunnleggende til Hellerud, eller snarere var det derfor jeg søkte ham opp, og jeg visste at han hadde sluttet i sin tidligere avis. Riktigere sagt fikk han sparken av NS-myndighetene som politisk upålitelig. Det skjedde såpass lenge før arrestasjonen at det nok ikke hadde noen sammenheng. Om jeg visste det eller ikke ville jeg gått fram på samme måte: søkt etter Hellerud på nb.no.

Her framgår det i Dagningen 12.5.1942 at han ble reisende distriktsinspektør i Landslaget for Norges ungdomsherberger. Men han fortsatte å titulere seg som redaksjonssekretær, ser vi i personaliaspalten i Nationen 20.11.1942. Pressen er altså utelukket, redaksjonssekretær var bare noe han kalte seg som et minne om noe som hadde vært. Var det så under en razzia mot et ungdomsherberge at han ble tatt?

Siden Norsk fangeleksikon er kronologisk kan vi se om flere ble innbrakt fra razziaen:

Med to personer fra Porsgrunn og en fra Eidanger like utenfor Porsgrunn er vi på sporet av en sammenheng. Også på foregående side finner vi flere fra Oslo, Skien og Eidanger. Jeg lar meg ikke da lure av at det ikke står «rassia» der (slik det heller ikke gjør på Halvorsen.) Datoene viser at det åpenbart er snakk om samme episode.

Søket etter Oddvar Hellerud ga ikke noe mer, men kanskje det er omtalt hvorfor de andre ble fengslet? Rolf Knudsen blir for vanskelig å søke på, men Kristian Young Halvorsen er lettere. Et minneord fra 1997 dukker opp. Her fortelles det om at Young Halvorsen var XU-mann. Var det da en razzia mot et motstandsreir?

Ja, men det var en annen arrestasjon. Første arrestasjon forløp som følger: «Uten noen spesielt påviselig grunn ble han først tatt av tyskerne på Bandak Hotell i Dalen. Rikskommissær Terboven bodde på hotellet, og sendte like godt de fleste av gjestene til Grini».

Her har vi fått et godt søkegrunnlag. Bandak Hotell og Josef Terboven. Jeg ender raskt opp med Berit Nøklebys biografi om Josef Terboven.

Vi lar «piken» ligge litt og hopper nedover på sida, hvor det står at det var alle de yngre gjestene på hotellet som ble plukka ut til Grini-opphold. Razziaen gjaldt altså Hardangervidda og Telemark generelt, og rent arbitrært ble gjestene på et hotell plukka ut. Det tyskerne ikke visste var at de faktisk hadde fått med seg en av tungtvannssabotørene. Claus Helberg var på hotellet og ble tatt med i retning Grini, men rømte fra bussen.

Oddvar Hellerud kom seg for øvrig gjennom dette og returnerte til pressen. Det ble NTB hvor han ble innenriksredaktør i 1966. Han ledet Oslo journalistlag i 1952–61 og var nestleder i Norges presseforbund 1958–62. Blant annet. Mer om ham, og om «piken» som Nøkleby skriver om, blir det ikke i denne sammenheng.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: