Tredje best i verden

  1. februar ble medaljekampene spilt i bandy-VM i Windy City, ikke Chicago, men Oslo. Når ens egen nærmeste by avholder et VM har man å møte opp. For norske tilskuere viste det seg også å bli en fest, dette oppgjøret mot Finland hvor vinneren fikk VM-bronser. Etter å ha slitt seg til en 2–1-seier i gruppespillet gikk det mye lettere her. 5–1 til pause og 6–1 til full tid.

Det er bandy-VM for kvinner som ga meg anledning til en liten hyllest. Jeg hadde allerede tenkt å hylle de som stiller opp og holder idretten levende, eksemplifisert gjennom lokaloppgjør som Øvrevoll Hosle–Høvik i Eliteserien for menn hvor førstnevnte gikk gjennom en blytung seriesesong med 1 poeng. Lag som dette bidrar på sin måte til å opprettholde en idrett der Norge er topp 5 i verden for begge kjønn. Sverige er ideallandet som inspirerer, og de tok seg av dette kvinne-VM også. I motsatt ende av mesterskapet finner vi B-puljen hvor Japan, Estland og Sveits kjempet.

Kina trakk seg på grunn av virus og Canada trakk seg av ukjent årsak (!) Spredningen av idretten til nye nasjoner er flott, og jeg vil hylle de som stilte opp som tilskuere i B-puljen. Tilskuertallet lå stabilt på 15–20 før det til slutt sank noe, ganske mye faktisk, til 2 på Estland–Sveits.

Norge-matchene var noe annet. Og det ble altså avsluttet med bronsemedaljer. For 300 kroner fikk man en plass innenfor det gjennomsiktige gjerdet på Frogner stadion. Til sammenlikning kostet forrige landskamp i fotball skjorta, hvis det er snakk om ei skjorte til 200 kroner. Men dette er tross alt VM!

Klokka var fem på elleve. Speaker ga seg til kjenne gjennom en smule ustabil høyttaler. Anledningen var vel så god som noen til å takke balljentene og nevne hva de heter til fornavn. Også fint å overrekke plakett til en spiller som var minutter unna sin 25. landskamp. «Kan du komme fram?» spurte speaker. Hun gjorde det, og 10 minutter etterpå fikk vi til og med vite spillerens navn. Nasjonalsangene var en selvsagt ingrediens. Kampen startet bare fem minutter seinere enn oppsatt. Finland var komplett sjanseløse mot Norge og VM er over for denne gang.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: