NRK stenger ned over halve arkivet

I NRKs programarkiv finnes det ett treff på «muhammedanere». Det er et innslag fra barne-tv i 1978 hvor to pakistanske innvandrere intervjues av en programleder som er noget uerfaren med islam. Samtidig er hun åpen og interessert. Det er et innblikk i en helt annen tid, som jeg pleier å vise når jeg underviser i islam. Pleide å vise. Klippet er ikke tilgjengelig lenger, og hvem andre enn Natt og Dag har forklart hvorfor?

«I 1988 sendte NRK et program som het «Blått lys for Norge». Programmet var en merkelig blanding av fakta og fiksjon. […] I den fiktive dokumentaren prøver forskere å svare på spørsmålet: hvor gikk det galt? Blant dem, en viss 28 år gammel statsviter med navn Jonas Gahr Støre. […] Det er bare et problem. Programmet er ikke lenger tilgjengelig i NRKs nettspiller«, skriver Yngve Sikko i Natt og Dag. (Siden det er så stor ære for dem at jeg siterer saken, belønner jeg meg selv med å bruke illustrasjonsbildet deres.)

NRK svarer Natt og Dag at de nå begrenser seg til å vise «det som publikum i all hovedsak er interessert i og som vi registrerer at seerne er aller mest opptatt av». Men det må nok ikke forveksles med det viktigste innholdet! Går det an å si på en saklig måte at dette grenser til sensur?

Programmet Mønsterplantimen som jeg har omtalt tidligere, finner jeg ikke engang. Alt i alt er dette er en kraftig uppercut til norske historikere.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: