Crazy stor liste med sanger om Oslo

Det er List of songs about Oslo på engelsk Wikipedia, som det haster å gjøre seg kjent med for den som ønsker. En slettediskusjon er nemlig i gang, og allerede ser det ut som om lista har slette sjanser til å overleve. Kommentarer hittil i diskusjonen inkluderer «The commitment to such a niche topic is admirable, but bizarre. Goodness know how they managed to find all these songs», «comically large» og «Strong delete Sometimes a page just needs to be tactically nuked».

List of songs about Oslo er en oversikt over tonnevis av sanger med titler og tematikk fra alle byens kriker og kroker, såvel som «Karl Johan» og «Oslo». Men ikke «Oslo» av Citizen Fish.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_about_Oslo

Fra skaens verden er Samvirkelaget representert med «Balladen om Ole Høiland». Ikke verdt inklusjon var «Jonny», som handler om trikkedrapet i Oslo 3. august 2004. «Oslo By Night» av The Phantoms er ikke med.

Hva så med punken. At nazi-låta «Blitzhuset brenner» av Rinnan Band ikke er med, er sikkert med god grunn.

Feilfødt er ikke representert overhodet, tross låter som «Smestad power», «Fryktens tjern», «Vestre gravlund» og «En verden under jorda» utgitt på eget selskap Smestad Horror Fylla. «Fredag» av Geniale Griser («Vi går på Møllers, vi går på Møllers, vi går på Møllers…») er faktisk med, men ikke samme bands Låt om høsten (som trekker inn uteliv og nach i byen, «Vi havna i et rekkehus på Tåsen eller deromkring»).

Islandsgate er rikelig representert. Jokke og Valentinerne er tynt representert: «Action» er med, med linjer som «Her kommer den første trikken, snart er det dag». En sang som «Gjeld» med «Jeg bare sitter her og venter på trikken» holdt ikke mål, kanskje de som lagde lista mente at Nielsen satt og venta på trikken i Bærum?

At «Fafo» og «Problemer innad i Høyre» er to Black Debbath-sanger «om Oslo», er også syltynt.

Det viser jo at det er vanskelig å definere hva som er en «sang om Oslo». Ja, hva er «en sang» for den del? Er det en sang hvis den er utgitt på kassett i 20 eksemplarer? Hvis den ligger på Urørt? Youtube? Disse kanalene er verken mer eller mindre selvpubliseringskanaler enn Spotify, forskjellen er bare at sistnevnte koster penger. Men dette er det ingen som har redegjort for.

Ifølge en opptelling står det 1441 sanger på lista. Spørsmålet melder seg hvem som har brukt tid på dette arbeidet — som snart ligger i Wikipedia-søpla. Brukeren PaleetOslo var den som begynte i 2017, og la til omtrent 6000 tegn med tekst. Brukeren Zanzibar 1001 tok over i 2021 (merk: i slettediskusjonen skriver hen at hen er samme person som PaleetOslo), og har 294 redigeringer, samtlige av dem på denne lista. Brukeren BolleOystein meldte seg på i 2023 ved å legge til «The Age of Pamparius» (som handler om Kolbotn, ikke Oslo), og har etter det lagt seg opp 642 redigeringer, også utelukkende på denne lista.

Arbeidsspråket til både Zanzibar 1001 og BolleOystein har vært norsk, selv om dette var engelsk Wikipedia. Ut fra meldinger skrevet underveis i arbeidet kan det se ut som lista har noe med Østlandssendingen å gjøre, at lista er et arbeidsredskap for å få spilt lokale sanger på radio. Etter at brukeren la ut en Bare Egil Band-sang, het det for eksempel:

Lagt til «Slikke pikk». Denne kommer nok til å gjøre seg bra på Østlandssendingen, tenker jeg. Men hoveddelen av fortellingen foregår i Pilestredet, så da må den vel på lista, da…

Andre sanger er kanskje mer radiofähige enn Egils slikking: ‎Lagt til «Rett fram på Karl Johan». Veldig P1-vennlig og MASSE kartnåler!

Østlandssendingen trekkes også inn i en redigering med absurd detaljeringsnivå:

Lagt til «Det alle har». Andreas Augdal i Østlandssendingen bekrefter at han har snakket med Synne Sørgjerd om at lyskrysset i sangen ligger på Torshov/Grünerløkka. Blir sannsynligvis bekreftet når sangen spiller av i sendingen.

Og ja, en googling bekrefter at NRK Radio tar for seg nettopp denne lista.

Det ligger mye arbeid bak dette. Én ting er selve Wikipedia-redigeringene. Brukerne må jo ha hørt på sangene, i de tilfellene der ikke tittelen gjør Oslo-tilknytningen åpenbar. Ikke minst må de må ha funnet fram til sangene, i et svært omfattende spenn av sjangre. Det er gamle revyklassikere, jazz, punk og flunkende ny undergrunns-hiphop.

Selv om dette åpenbart ikke er Wikipedia-stoff er det stoff for en fanside. Ja, hvorfor ikke en egen Fandom? (tidligere Wikia) Det må trolig være veien å gå. Hvis dere som har jobbet med lista, leser dette, gå inn på https://www.fandom.com/ og sett i gang.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..