Spesiell fotballkarriere

Gift Orban er ikke den eneste som har en hurtig karriereutvikling.

I 2020 hentet FC Midtjylland en ivorianer ved navn Ousmane Diomandé. Forsvarer. Han gikk inn på juniorlaget, eller rettere sagt i akademiet som det heter nå, og spilte aldri en seniorkamp.

Da 2022-sesongen begynte, noen måneder før Diomandé fylte 19, tenkte FCM at han fikk samle seg litt erfaring andre steder. Det ble et utlån til Mafra i portugisisk 1. divisjon, altså nest høyeste nivå.

Mange kommer seg jo heller ikke noe høyere enn det. Midtjylland har jo lånt ut flere spillere som ikke engang har blitt faste på laget i Ham-kam.

Etter 13 kamper i Mafra, som heller ikke gikk oppsiktsvekkende bra for laget — 5 seire, 3 uavgjort, 5 tap — hadde storklubbene sett nok. Sporting ville nå kjøpe Diomandé, og fikk tilslaget.

Pris: 7,5 millioner euro. For en forsvarer.

Altså over dobbelt så mye som Gift Orban, som er spiss og nesten hadde et mål per kamp. Og som speideren i Gent angivelig risikerte sin stilling for, ved å signere til den prisen.

Det begge hadde til felles, var at de kun hadde spilt på nivå 2 i et land. Begge gikk rett inn på sitt nye lag, og rett inn i Europa, hvor Diomandé var med på å slå ut Arsenal fra Europa League.

Pasningsstyrken skal være det aller beste med Diomandé. FCM trente med ham som venstre midtstopper fordi de gikk ut ifra at han var venstrebeint. Kvaliteten tilsa det. Så er han høyrebeint. Det er jo fint når klubben ikke engang vet hvilket bein sin egen spiller bruker. Da han kom til Sporting, skrøt portugiserne av 93 % pasningssikkerhet.

21. mai putta Diomandé for Sporting i det intense derbyet mot Benfica, som ledet ligaen mens Sporting har hatt en forferdelig sesong i serien og lå på 4. plass. Ikke at seier mot Benfica endret tabellplasseringen, men likevel et viktig derby å vinne (noe sleske Benfica hindret med uavgjortscoringen i 90+7. minutt). Å lage sitt første seniormål under slike rammer er heller ikke å forakte. Karrieren til Diomandé, som fyller 20 i desember, virker jo midt sagt lovende.

Det er sagt at Diomandé sto på lista til Arsenal og Manchester City, og utkjøpsklausulen er på ti ganger så mye som Sporting kjøpte ham for, 70,5 millioner euro.

FC Midtjylland sitter allerede igjen med over 85 millioner norske kroner for en spiller de aldri har brukt, og knapt har lønnet. En fyr de har hatt på juniorlaget i to år, for å si det litt uærbødig.

Videresalgsklausul, sier du? Ifølge BT finnes den, og er på 20 %. Skulle prisønsket til Sporting slå til, betyr det +200 % for FCM oppå det de allerede har fått. Rolig, grei sum, det.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: