Er Hotel Cæsar det nest verste som er produsert i Norge?

… for film og TV?

Jeg sneiet innom IMDB og la merke til at Hotel Cæsar har en score på 2,7. Det er da forferdelig lavt.

IMDB opererer ikke med gjennomsnitt som sådan, men «weighted average». De vil ikke oppgi hvordan stemmene vektes, men det har å gjøre med at mer eller mindre tilfeldige stemme-kampanjer ikke skal få for stor påvirkning.

Hvem som har stemt på Hotel Cæsar kommer vi tilbake til, men først en kontekstualisering av begrepet «nest verst».

Jeg gjorde et avansert søk over alt av film og tv som står som produsert i Norge. Imidlertid satte jeg minimumsantall stemmer til 200, for å ekskludere ting som «ingen» har sett og som derfor ikke er bedømt.

Aller lavest på rankingen ligger da Dis med 1,5 av 10. Kanskje ikke så overraskende. På plass 2, 3 og 5 fra bunnen befinner filmskaper Reinert Kiil seg. Dette blir en litt annen sak da filmene hans er i exploitation-landskapet, med alt det innebærer. (Ifølge IMDB døde Kiil i november 2021, men jeg vet ikke om det stemmer?)

Hotel Cæsar er altså nummer 4 fra bunnen, og som nummer 6 finner vi en annen «seriøs» kinofilm, Dunderland. Den har oppnådd meget slette 2,8 i karakter.

To amatørfilmer samt kino-oppsatte Hjelp, vi er russ og Pax runder av topp (eller bunn) 10, og utestenger så vidt tv-programmet God kveld Norge med Dorthe Skappel samt Wam og Wennerøds Hotel St. Pauli fra dette selskapet.

Men hvor dårlig er 2,7 i score?

Med sin score lander Hotel Cæsar som nummer 47 fra bunnen på lista over verdens dårligste serier gjennom tidene. (Noen plasser bedre enn Fox News!)

For å få IMDB-karakter på 3,5 eller lavere kan man vel argumentere med at alt virkelig er helbom. Manus, skuespillere, filmteknikk, lyd, lokasjoner og effekter. Det finnes ingen kjemi mellom noen av personene, ingen sammenheng i manus og scener.

Var virkelig Hotel Cæsar så grusomt?

Det foreløpige svaret er at serien faktisk var det, ifølge de som har stemt på dette, men hvem er det? Først og fremst har stemmegivingen vært ganske «entusiastisk». Ganske sangvinsk med mange ekstreme poenggivinger.

Av IMDBs topp 1000 stemmegivere, er det 14 som har gitt karakter til Hotel Cæsar og de har gitt 3,2.

Både 10 og 1 virker ganske useriøse som karakterer. Skreller vi bort dem, får vi 516 brukere som har gitt totalt 2689 poeng, i snitt 5,2. Det ville plassert Hotel Cæsar på linje med scoren til de definerende moderne såpeseriene som Days of Our Lives eller Home and Away. (Hvordan den dårligste såpen jeg kan huske fra barndommens tv, Sunset Beach, har endt opp med 6,9, er et annet spørsmål.)

Så har vi demografi, og her er tendensen ganske klar. Kvinner liker showet bedre enn menn, ikke minst kvinner som er over halvveis i livet. Det er bare at de er så underrepresentert på IMDB. Under 1 promille av stemmegiverne. Generelt er forholdet mellom menn og kvinner på 10:1.

Konklusjonen: IMDB-score er ikke vitenskapelig representativt.

Samtidig skal menn ha for at de tross alt gidder å sitte og gi slike poeng.

Men objektivt sett, for å bruke et omstridt begrep, er nok Hotel Cæsar i hvert fall ikke så teknisk dårlig utført at en score under 3/10 gir mening.

PS. Familiesagaen De syv søstre har IMDB-score på 4,5. Venner og fiender har 3,1, men bare 51 stemmer.

Da må vi nesten også komme inn på bunn 10 blant de med 50–199 stemmer. Aller verst er følgende serie med eklektisk «stjerne»-liste:

Holms er verste tv-serie, fulgt av Høvdingen og Måker av ektefellene, hhv. Terje Kristiansen og Vibeke Løkkeberg.

Big Brother tikker så inn med score 2,6 før Karl III — serien som skulle følge Karl etter Karl & Co — kommer inn på lista og deler score med Hotel Cæsar.

En innvandringsfilm fra 1991 gjør det svakt, før Venner og fiender blir fjerde verste serie og Love Island nest dårligste reality (med 3,3 — hvor blir det da av «klassikeren» Baren, lurer du på da? Den har 3,4 i score, men i likhet med Fagerstrand (2,8), Kråkeslottet (3,2) og Villa Medusa (3,5) har den for få stemmer til å telle).

Prebz og Dennis: The Movie sniker seg rett inn på 3,4 og gjør Pax rangen stridig i kategorien for dårligste kinofilm de siste 25 år.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: