The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.
Dette, og intet annet, og ikke en tøddel feilplassert, er teksten man må skrive hvis man vil inn i Guinness Rekordbok for SMS-skriving. En frase på 160 tegn om pirajafisker som få er vant med å taste om, men som det er fullt mulig å trene seg på.
Fra 2000 og i et dusin år framover ble det — i varierende former — forsøkt å kåre Norges raskeste til å skrive på mobil. Mange av årene ble NM arrangert, og da som et pr-framstøt for kjeden Telekiosken. I all hovedsak koblet arrangørene seg på Guinness-formularet, siden det var kjekt å få registrert en verdensrekord eller to hvis man først var av de kjappeste. Og norske verdensrekordholdere skal det også ha blitt. I hvert uoffisielt.
Starten i 2000
Sommeren 2000 kjørte TV 2 sommerturnéen «Kysten er klar». Den inneholdt flere segmenter, hvor ett av dem var Sone 2 sponset av Telekiosken, Battery og BLNO. Ungdom skulle møte opp og delta i BMX, klatrevegg, streetbasket, Playstation på storskjerm — «Ta en Battery og opplev frittfall-kicket med Scad-Dive». Siden det er Norge, var travløp på storskjerm en sjuende attraksjon. I tillegg til dette kom kjendiser med trekk-kraft. Gunilla Holm var konferansier for et lag bestående av Infinity, Klovner i kamp og Kim Kolstad og Christian Strand fra Hotel Cæsar!

Stilte Strand i pikkolouniform? Nei, neppe, for han må ha sunget sin egen singel «Maybe Baby», skrevet av Kim Kolstad, som verken var på turneen som låtskriver eller som Jens August, men som sanger ettersom han også ga ut en singel i 2000. Den het «Sommeren er kort».
Telekioskens segment på turneen skal ha vært kvalifiseringer til NM i SMS. Men det står lite om det. Oppmerksomheten rundt Telekioskens «NM i SMS» tok ikke helt av før mange år seinere.
Fineste SMS
I januar 2003 ble det kjørt i gang en ny runde. Nå betød «NM i SMS» å skrive den beste tekstmeldinga. Ulike dagsvinnere gikk videre til en finaleavstemning.
Dagbladet.no kjørte sitt NM, men akkurat samtidig gjorde Spray.no eid av Nettavisen det samme. Merkelig.
Dagbladets kåring gikk litt trått. «Fremdeles synes vi det er langt mellom gullkornene», skreiv de selv etter noen dager med innsendinger. Mye av stoffet som konkurransen genererte, er arkivert, bortsett fra en eventuell vinner.
Sprays mesterskap var det som fikk omtale. Her valgte Spray ut 10 tekster — av ganske mange innsendte — som nettsurferne skulle stemme på. En stund ble det kjørt en kampanje for å få «Fader vår» til topps, med støttende tilrop blant annet fra avisa Dagen, men til slutt vant Ingrid Kvarme med følgende sentenser: «Et ord i en melding kan gi glede, håp og tro. Men også sår som aldri vil gro. Det kan hindre sjelens evige vekst, så tenk deg om før du sender en tekst». Altså et fyndord med vanlig norsk rettskrivning.

Jeg mener, som man ser av kandidatene under, kunne seieren gått til en melding på engelsk og med alle slags forkortelser. Så det kan rett og skett ha vært Språkrådet som satt rundt et bord og stemte til krampa tok dem. Spray.no forutså forresten at folk ville slutte å gidde å forkorte alle ord, når telefonene fikk bedre minne. «Etter hvert som teknologien forbedrer seg vil nok kanskje det spesielle SMS-språket dø ut. Det er som nevnt tidligere teknologiske begrensninger som har tvunget fram denne sjangeren, og det er kanskje teknologien som med tiden også vil føre til at SMS-språket dør ut». Delvis riktig?
1. Far i himln. Du r helli. Kom! M8 du rule jorda som himln. Gi oss mat. Tilgi oss d gale. Hold oss unna fristelse og d onde. Alt r ditt. Du rulr. Ærn r din. Amn
Spray.no, arkiverT VERSJON
2. sos by sms, don’t u think i.l.y less! -u’r so qt .& i’ll feel gr8, if u join me on a d8!
3. Teller du år blir livet kort, teller du dager går livet også fort. Teller du timer varer livet en stund, men lengst varer livet om du nyter hvert sekund!
4. 1 beskjed mottatt 1 person savner deg 1 person tenker på deg 1 person er glad i deg 1 person trenger deg! 1 person er ensom uten deg…:-)
5. Last night i wanted 2 write u a letter but all I could write was: « noh ss!w ! » It didn’t make sense until u read it upside down!
6. Et ord i en melding kan gi glede, håp og tro. Men også sår som aldri vil gro. Det kan hindre sjelens evige vekst, så tenk deg om før du sender en tekst.
7. Smil blir til tårer, tårer til smil. Sannhet som sårer, men fjerner all tvil. Evig fortrolighet i riktig og galt. Et vennskap med ærlighet tåler alt.
8. På grunn av høye strømpriser kommer Lyse Energi med en forespørsel om du er villig til å selge noe av din enorme tiltreknings- kraft??;)
9. Just want u 2 know that ur friendship means alot 2 me and if we were on a sinking ship and there was only 1 lifejacket left….i would really fuckin miss u
10. Det kommer en dag du spør: Hvem elsker du mest her i livet? Livet, eller meg? Jeg svarer livet. Du blir sur, og går…og får aldri vite at livet er deg….
Verdensrekord jaktes
Norges fineste/beste SMS var et interessant mellomspill, for all del, men etter januar 2003 gikk all oppmerksomhet til hurtigheten i tastinga.
I november 2003 var det klart for et seriøst forsøk, ikke på å vinne noen norgesmestertittel, men på å sette ny verdensrekord i hurtighet. Telehuset rappet ideen til konkurrent Telekiosken, og inviterte til show i Haugesund. Politiet stilte med rekord-kontrollører, og man la seg på internasjonalt nivå med Guinness-teksten.

Gjeldende verdensrekord var på 67 sekunder, het det. Hele to personer i Haugesund klarte å slå denne. Og i motsetning til månelandingen da det var om å gjøre å gå ut først, gir det ingen fordel å slå en rekord først hvis noen andre forbedrer den like etterpå. Best var Helene Kahlbom fra Tysvær, som bekreftet at hun hadde trent. I hvert fall øvd «en del». Men kanskje ikke i uoverkommelige, når det tross alt var snakk om å sette verdensrekord i noe. «Helene tror hun er et naturtalent», skreiv Dagbladet.
«På trening» hadde hun vært under minuttet. Hos Telehuset ble det 61,5 sekunder. Men fortsatt bedre enn den Guinness-registrerte rekorden.
Allerede i februar 2004 ble det så satt en norsk bestenotering. Nordlendingen Lise Åsheim Pedersen klarte 57,09 sekunder under et rekordforsøk i Trondheim, igjen med politi til stede og alt som skulle til. Og selvfølgelig med et etterspill i riktig medium:
— Hvordan har reaksjonene vært etter at du vant?
— Det har vært mange SMS-er på mobilen.
Guinness’ offisielle rekordholder, australieren James Trusler, ville ikke ha noe av det. 6. mai 2004 kunne Norsk Telegrambyrå fortelle at Trusler «forbedret sin egen verdensrekord i hurtigskriving av tekstmeldinger med nesten et minutt». Tida var 67 sekunder. Altså ti hele sekunder dårligere enn norgesrekorden. Det må ha vært noen flaskehalser i Guinness-systemet.
VG fortalte til og med hvordan Trusler hadde forbedret seg fra 1.07 minutter til 67 sekunder. Det er ikke så lett å bli klok på.


Kahlbom vil detronisere
Høsten 2004 hadde Kahlbom trent seg ned i 49 sekunder, igjen på «trening». For Norge som nasjon var det nå viktig å få registrert den gode tida offisielt. Hvem tok ansvar i denne situasjonen, om ikke Tore på sporet?
I september 2004 hadde Tore Strømøy premiere på sitt program Noen bedre, som handlet om å være «bedre» i bred forstand. Barnesidekick var også på plass, i et forsøk på å gjenopplive «Lille Martin»-figuren. Sesongen ble åpna med duell mellom Kahlbom og James Trusler.
Kahlbom hadde da slått ut Lise Åsheim Pedersen i en ikke-sendt pilotepisode i mai 2004. (Dermed var Pedersen ute av sms-gamet. Men ikke rekordgamet. Hun hjalp skoleelever med å lage verdens/Norges største papirsvane i 2012.)
Trusler ble introdusert som «world champion», men noe VM fantes ikke, og han sa dessuten at han aldri hadde vært med på en slik duell før. Noe som hinter til at tastekonkurranse var et litt særnorsk fenomen. «Mesteren» spurte derimot om det ikke var nok for oss nordboere å ha fått rugby-VM på den nordlige halvkule, en referanse som ingen tok. I stedet spurte Strømøy: «How do you look upon meeting a… a… girl», før han klappet inn «Helene Kahlom» på scenen. Og la ytterligere opp til at det var en stor greie å tape for ei jente.
Are you nervous?
No, I’m OK, actually.
It’s a girl!

Æ må vær forsiktig så æ ikke si nå gæli, for… I mustn’t say anything wrong, because… angry women.

Strømøy forstyrret ikke Kahlbom, og hun viste seg å være raskere. Før noen hadde rukket å sjekke at de to deltakerne faktisk hadde skrevet teksten riktig, ropte Strømøy ut ny verdensrekord til Kahlbom. Om de skreiv riktig, fikk seerne heller ikke vite. I stedet var det blomster til begge og takk for i kveld, hadet bra.
Ned på 40-tallet
Allerede før tv-programmet fortalte imidlertid Haugesunds Avis at de gamle rekordene — seinere også tidene Kahlbom og Trusler presterte under Tore Strømøys falkeblikk — for lengst var latterliggjort. Kimberley Yeo fra Singapore hadde klart å registrere 43,24 sekunder.
Alt sammen var noe skikkelig rot. Først ble jo Trusler omtalt som rekordholder selv om flere nordmenn var raskere. Så kom Yeo på banen, men på denne banen fantes det mange rare gjengivinger av virkeligheten. Stavanger Aftenblad fortalte sommeren 2004 om at Yeo med sin gode tid på 43,24 var blitt «Verdensmester». Som om et VM fantes. Året etter fortalte Aftenposten Aften at verdensrekorden hadde gått opp til 48 sekunder, satt av en britisk mann. (Samtidig som en inder satte verdensrekord i antall sendte SMSer på en måned, 182 689 stykker.) Britiske medier omtaler også briten, som hadde 47,91 sekunder i 2005, som «the world¨’s fastest texter«.
I august 2006 klarte uansett en attenåring fra Utah å presse tida ned i 42,22 sekunder, før Singapore tok rekorden tilbake med 41,52 sekunder, gjort av en sekstenåring.
At flere fikk blod på mølla, vann på tann eller andre klisjeer, er imidlertid sikkert. Kirkenes ble åsted for rekordforsøk sommeren 2004 og igjen i 2005. Uten at det resulterte i noen rekord.

Lokale konkurranser er også registrert i blant annet Førde og Bergen (en konkurranse mellom SMS-tastere og telegrafister!), men noe stort hopp i oppmerksomheten etter diverse rekorder, ble det ikke. Rekrutteringen fra den generelle befolkningen sviktet, for å si det litt pompøst, i den forstand at folk kanskje var litt ferdige med å sende kjempemasse SMS på kontantkort. Det har noe 1999 over seg, spesielt masseutsendelse av mer upersonlig innhold som kjedebrev, pikselfigurer (noe som lignet på ASCII art), aforismer og vitser — jamfør bidragene til NM i beste SMS. Novelty-faktoren gikk definitivt ned. Men medievanelandskapet er antakelig komplisert.
Samtidig var SMS noe alle har et forhold til. I 2006 ble det således rapportert igjen at en norgesmester i SMS skulle kåres. Det skulle skje under HW-LAN på Fornebu i oktober, og Guinness-teksten skulle brukes. Påmeldingsregler var uklart. Arrangementet kan like godt ha blitt avlyst. Oppmerksomheten rundt noe «NM» i denne greina tok fortsatt ikke av. Ikke før i 2008. Da var lokalavisene til gjengjeld tapetsert med NM i SMS.
Premier og rekorder
I 2008 ble det snakket om «historiens første NM i sms-meldinger». «Det er første gang det arrangeres noe sånt som dette», sa en av butikksjefene.
Men formatet var det samme. På alle steder hvor Telekiosken holdt til, kunne hvem som helst møte opp og taste. Folk møtte opp i varierende grad og med varierende ambisjoner. «Det er litt trist å være norgesmester i sms-skriving», uttalte en deltaker.

Sør-Trøndelag 17.2.2004
Den raskeste i hver av seks regioner gikk til landsfinalen. I forskjellige aviser ble det rapportert om bymestere som brukte alt fra 49 sekunder til godt over det dobbelte. Han som var raskest, hadde øvd på teksten. Mange hadde ikke noe i SMS-eliten å gjøre. I Stjørdal var det «svært få» deltakere og vinnertid på 139 sekunder, ble det skrevet. Men intet nytt var også nytt. «Ingen SMS-finalist fra Lillehammer», rapporterte GD litt vemodig.
I finalen, som ble arrangert som cupspill, falt kvalikvinneren gjennom. Derimot møttes Østlandets beste mann og Vestlandets beste kvinne i finalen. Og kvinnen ble en legende i SMS-sammenheng, hvis det finnes noe som heter det. Hun het Sonja Kristiansen og vant NM 2008 med 46,06 sekunder.
Gjeldende verdensrekord fra februar 2008 var på 41,40 sekunder, fortsatt tilhørende Singapore. Men Sonja Kristiansen var klar for å kaste ære over seg selv og den norske nasjon. Og nettopp det gjorde hun i NM 2009. 37,28 sekunder var en meget oppsiktsvekkende verdensrekordforbedring. NM-tittel ble det selvfølgelig, og en ganske massiv pengebonus for verdensrekord.
— Jeg øver veldig mye, fortalte hun til Stavanger Aftenblad. De øvrige kommentarene til lokalavis og VG ble holdt i varianter og sjatteringer av «sykt».

Kalenderen viste etter hvert 2010. Nå hadde SMS-konkurranser eksistert i et tiår, men kunne man ikke si at teknologien hadde tatt noen steg vekk fra det gamle formatet? Var det ikke snart slutt på tastetelefoner? Jo, 2010 var siste år med de gode gamle knappene i konkurransebruk.
NM i SMS fikk seg derimot en Youtube-kanal dette året. Kanalen la ut én forhåndssak, hvor Sonja Kristiansen ses som kvinnen på bildet, og ingen oppsummering av mesterskapet. (Kanalen har også oppretta ei spilleliste, Favoritter, som består av titlene «PocketWizard PowerMC2 Quick Overview», «Langemann sin sang», «Bø sier trollefar» og tre skjulte videoer.)
Frode Ness fra Førde truet regjerende mester Kristiansen gjennom kvalifiseringen. Finalerunden på Oslo City ble gjennomført som et cupspill, og Ness tok seg til finalekampen der han satte verdensrekord med 34,65 sekunder. Derfor fikk han ikke bare NM-pris på 10 000 kroner og telepremier, men V-rek-bonus på 25 000.
«NM i SMS har satt Norge på SMS-verdenskartet», uttalte Telekiosken i et offisielt kommuniké.
NM 2011 lokket derfor med smått vanvittige 100 000 kroner for verdensrekord hvis den ble satt i selve finalen.

Hederskvinnen Helene Kahlbom hadde spådd i 2004 at noe slikt kunne skje. «Kanskje det ein dag dukkar opp ein SMS-konkurranse med store pengepremiar». Ja, kanskje man til og med kunne bli rik ved bruk av mobilen, sto det i Stavanger Aftenblad.
Men før det fantes Tiktok-influencere, for ikke å si Onlyfans, fikk tenåringen Helle Nilsen oppleve rikdom for sine reint tekniske ferdigheter med telefonen. Vinnertida i NM 2011 (det første NM med berøringsskjerm) på 28,32 sekunder sørget for det. Om Frode Ness sverget på å ta NM-seieren tilbake er ukjent, men han gjorde det ikke desto mindre i 2012, med ei tid helt nede i 25,16 sekunder. Stor førstepremie samt bonus til begge.
Sverige
Mye av det som skjedde i Norge, skjedde i fotsporene til svenskene. Kåringa av Norges fineste SMS fulgte for eksempel etter at Sverige hadde hatt ei slik kåring for første gang høsten 2001. Ikke desto mindre var formålet for arrangøren, Telia, å høyne SMS-bruken i Sverige, direkte inspirert av den siste sovjetstat. Rett og slett «ett sätt att försöka höja svenskarnas SMS-tempo till norsk nivå».
Av alle ting var det følgende sentens som vant: «Är han i mobilskugga grubblar hon, då hans tystnad är abrupt. Klick i luren ger tonbrus, som smakar frekvent tonval». Ord som abrupt var det nok ikke mange som brukte i dagligdagse tekstmeldinger. Men fordi det angivelig «finns många SMS-proffs där ute som måste få visa vad de går för», gjentok Telia konkurransen høsten 2002. Vinneren, som ble kåret bare dager før de norske konkurransene begynte i januar 2003, hadde skrevet: «Ge mig 1 blick och du får 2 tillbaka, ge mig 1 kram och du får 10 igen, ge mig 1 puss och du får mer än vad du klarar av, ge mig 1 kyss och du får hela mig».
Sommeren 2007 begynte Sverige med NM i hurtig-SMS. Kvalifiseringen ble for så vidt bygd over samme lest som i Norge i 2000, med andre ord som en sommerturné i flere byer. Tele 2 sto bak, via sitt varemerke Parlino. De leide inn DJer og annen underholdning, eller albuet seg inn på eksisterende festivaler.
I Sverige ble gjerne «speed SMS» beskrevet som en sport. «Det är klart att det är en sport. Är skytte en sport, så är absolut det här en sport», uttalte en arrangør. Likevel var tempoet langt lavere enn i Norge. Det ble skrevet om at tider på under 80 sekunder var bra, og vinnertiden i 2007-finalen til slutt ble 68 sekunder. Forklaringen er selvsagt at det var et helt annet formular som skulle skrives. I SM 2008 gjaldt følgende:
Ok, skriv fort nu. Fortare! D1a går för långsamt. Stavas långsamt så?:-S Hinner inte titta, måste bli klar. Snart, bara 1 ord till.:P Klar!!

Premien var samme beløp som i Norge, 25 000 kroner. I 2010 gikk svenskene over til berøringstelefon, før 2011 antakelig ble den siste utgaven. Kanskje like greit når de 160 tegnene som skulle krastes ned, var av et slikt kaliber:
SMS på kortast tid! Hur svårt kan det vara =D Är du Sveriges snabbaste SMS:are?! Fullt ÖS och 25 000 kan bli dina! Snart framme vid 160 tecken, 3-2-1 KLAAAAR!!!
USA
I USA skjedde det også mye. Blant annet ble ordet supercalifragilisticexpialidocious brukt i konkurranser arrangert av LG, hvor ei fjortenårig jente i 2007 vant 25 000 dollar. Ifølge VG var hun da «Verdens raskeste SMS-er», et uttrykk som også fant veien inn i Fornyings- og administrasjonsdepartementets refleksjoner om «digital kompetanse«.
Året etter gjenok LG sitt mesterskap, hvor jenta slått på målstreken. Vinneren tok nå med seg 50 000 dollar. I retur fikk LG reklame-omtale, pluss en tilbakemelding fra vinneren om at andre mobilmerker var bedre å skrive med.
LG tilbød for øvrig flipp-telefon med horisontal skjerm og vanlig qwerty-tastatur, så det hadde ingenting med tradisjonell SMS-tasting å gjøre. Hele seansen var derfor et «texting championship for cheaters«, ifølge en animert Endadget-skribent.
Nye rekorder, og hva blir den neste?
NM i SMS ser på sin side ut til å ha ebbet ut etter 2012-utgaven av arrangementet. Som norgesmesterskapet har også verdensrekordene tatt turen over til berøringsskjerm. Dette dog uten at I 2014 var tida presset ned i 17,00 sekunder, men der har rekorden også blitt siden.
Ikke overraskende er rekorder på taste-telefon ikke et dagsaktuelt fenomen for tida, ei heller internasjonalt. 1. mars 2012 er datoen da gjeldende Guiness-rekord ble satt, og da prestert av en kar i Kuwait på 29,43 sekunder.
Enda mer moden for utfordring er rekorden for taste-telefon, gjort med bind for øynene. Den etter hvert så velkjente piraja-frasen ble dunka ned i New Zealand på 45,09 sekunder i 2007.
Tilbake på berøringstelefonen finnes det også en rekord for raskeste SMS på vannski, 49,09 sekunder, mens tyske Benedikt Mordstein har holdt seg til sin foretrukne «idrettsgrein»: raskeste SMS skrevet samtidig som man gjør headspins fra breakdancing. Og det har han klart på 56,65 sekunder.
I 2008 kjørte Samsung et markedsstunt for raskeste SMS under hopping i fallskjerm. Her er jo selvsagt den store catchen at man rett og slett mister livet hvis man bruker for lang tid på teksten og glemmer å utløse. Det var snakk om at deltakerne måtte utløse skjermen etter 60 sekunder. Ei rekke fallskjermhoppere ble utstyrt med ulike Samsung-modeller for å virkelig få testet disse. Tilsynelatende klarte ingen av dem å fullføre teksten innen da, for Guinness har ingen fallskjerm-SMS-rekord per i dag.
Det virker likevel klart at Guinness Rekord-konsernet tar imot nye rekorder innen SMS-skriving «mens man gjør et eller annet», for eksempel kjører enhjulssykkel på line. Bare fantasien setter grenser, antar jeg, men det ser også ut til at man må karre seg under et minutt for at Guinness-folkene skal finne rekorden verdig. Så en tasterekord mens man ligger nede i en tank med sirup er nok ikke verdt å prøve seg på.
Ønsker du å begynne å øve, er teksten altså: The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.