Eek-a-Mouse i Norge

Årets konserthøydepunkt ble Eek-A-Mouse på Ingensteds i høst. Med norsk backingband, som jeg ønsker å komme tilbake til en annen dag, leverte han 15 låter som ble trukket ut til det dobbelte av sin opprinnelige spilletid. Det var en utholdende og vellykket oppvisning i å holde på interessen, overfor en fin blanding av et publikum, og for å gjøre det klart: Eek-A-Mouse er på én måte en novelty-artist kjent for sin egen type scat-synging, og det var når han satte i gang med denne typen synging at jubelen var aller størst. Altså noen raske salver med geremen-beng-beng-bong-bing-dem-geng og lignende.

Selv var jeg kjent med bare et par låter fra diskografien, og hadde ingen formening om hvor godt likt Eek-A-Mouse var blant andre her til lands. Tydeligvis en del!

Dette har faktisk en historie bakover. Eek-a-Mouse ble mye omtalt i Nye Takter og Puls i 1981–83. I dette tidsrommet ble den andre fullengderen han slapp, Wa Do Dem, anmeldt flere steder. Meget/høyst spesiell vokalstil falt i smak hos noen.

Bergens Arbeiderblad 7.6.1982
Puls 4/1982
Nordlands Framtid 19.6.1982

Sogn Dagblad 18.9.1982

Sogn Dagblad kjørte en firedobbel anmeldelse av reggae, blant annet Wa-Do-Dem, hvor sangeren ble kalt «reggaens Al Jarreau». Mens Arbeiderbladet i 1993 kalte ham: «Reggaerapper — eller toaster som de kalte seg, de som fant opp denne kunstarten på Jamaica ti år før alle andre».

Eek-a-Mouse var trolig i Norge for første gang i 1993. I tillegg til Oslo, og Bø i Telemark som hadde de utroligste verdensnavn på besøk, ble det et stopp i Heartland of Scandinavia.

5.2.93 Bø (Kroa)

6.2.93 Oslo (Cosmopolite)

7.2.93 Sarpsborg (Hotel St. Olav)

Varden 5.2.1993

Konsertdatoene jeg finner omtalt i medier etter dette, er:

Dagbladet 18.12.2004

28.11.1998 Oslo (Exodus)

29.6.2002 Oslo (Cosmopolite, Oslo African Music Festival)

16.4.2003 Oslo (John Dee)

25.2.2004 Oslo (Rockefeller, Winter Splash Festival)

Det gis en god anekdote fra Oslo-showet i 2003. Elektronika-musikerne i Xploding Plastix tok seg inn på lydsjekken med mål for øye å ansette Eek-A-Mouse som gjestevokalist på et spor. De hadde fra før etablert «en meget løs avtale». Men en sum på 1000 dollar fikk musa til å pile over til studioet mellom lydsjekk og konsert, og sporet ble lagt! Dette fortalte X.P. selv til Bergens Tidende seinere på året, da albumet ble sluppet.

Hvordan konsertene ellers ble gjennomført, vites ikke, men man merker seg at de tildels kom tett. Eek-A-Mouse var på en rull i Norge på denne tida. Showet på Ingensteds i høst ble selvsagt ikke omtalt av noen trykte medier, men nå er det nevnt her…

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: