Og så var det norsken

Krig og okkupasjon er ikke noe teselskap, og London Radio truet NS-regimets støttespillere med at de etter krigen skulle sendes til Bjørnøya. Men hva med å sendes til Bjørøya?

Her i innsjøen Krøderen ble et stille pensjonat omgjort til arbeidshjem for kvinner som hadde hatt kjønnssykdommer tidligere, og som ikke fikk slippe ut i samfunnet igjen grunnet mistanke om at de kunne gjøre det igjen.

Papendorf, Knut (2021). Bjørøya-pikene under krigen. Novus forlag.

Knut Papendorf har skrevet en aktuell bok om helsepolitisk undertrykkelse under og etter andre verdenskrig. For et reelt problem, spredning av kjønnssykdommer, fikk kvinnene all skyld og mennene ingen, og kvinnene ble arrestert på mistanke og internert selv etter at de var friske. Papendorf har gjort godt arkivarbeid om et viktig tema. Det eneste som er synd er at framstillingen har blitt skrevet for fort eller for slurvete. Språket kladder.

Dette gjelder særlig starten på boka. Så tar det seg opp fra dette nivået etter hvert, men så er det også et poeng at starten skal flyte bra hvis man vil holde på leseren. Da kan man ikke skrive slik:

Ja, kravet til isolasjon av det nye i sensommeren 1944 opprettete Arbeidshjem for kvinner med veneriske sykdommer på Bjørøya som tidligere hadde vært pensjonat, var synlig for de tre unge kvinnene Britt og Elvira som ble fraktet til Bjørøya. På den tiden en øy i Krøderen i Buskerud.

s. 11

Tysk setningsbygging sammen med et merkelig «på den tiden» — øya ligger vel på samme sted fortsatt — fører videre inn i store problemer med syntaks, samsvar og preposisjoner. Dette går meget trått å lese:

Før jeg går videre med å presentere prosessene rundt etableringen av Bjørøya arbeidshjem, vil jeg først presentere to andre prosesser for kontekstens viktige politikkområder. For det første den for mitt prosjekt sentrale omstruktureringer i norsk helsepolitikk […]

s. 18

Bjørøya pensjonat ligger på en øy av samme navn […] Jeg hadde for juli 2019 planlagt å ta meg en tur til Krøderen for å undersøke om det var noe igjen av bygningen som tidlgiere hadde vært pensjonat og som for en kort tid fra sommeren 1944 til juni 1945 […]

s. 14

Her er en av kapitteloverskriftene som Papendorf frister leseren med:

3. Smittesituasjonen i et lengre tidsperspektiv, under siste krig og de tyske okkupasjonsmyndighetenes intervensjoner i form av razziaer og dens implikasjoner

Utover dette vil jeg ikke anmelde boka, men disse smakebitene var nok tungtfordøyelige nok allerede.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: