De 10 pussigste valgene gjort under koronaen

Mens vi venter på covid-23, også kalt SARS-CoV 3, er det grunn til å se tilbake på hva som ble gjort under SARS-CoV 2.

Det har også en coronakommisjon gjort, som leverte sin rapport i dag. Jeg skreiv min rapport for et år siden, men publiserer den i dag!

Under pandemien var det nemlig mange som trodde de hadde funnet på det helt geniale, påfunn som noen ganger gikk i retning av strengere og noen ganger mildere restriksjoner. La meg understreke at pandemihåndteringen var mer god enn dårlig, og at jeg selv fulgte anbefalingene. Så det er ikke ut ifra noen trassig motstand jeg skriver dette. Men ting går fort i svingene, og de fleste av tabbene er lette å tilgi, men kunne ikke noen av disse tabbene vært luket ut på forhånd?

Ikke fastskrudde seter. Kirkegjengere går vanligvis ikke bananas med stolkasting, ei heller forflytting av lange benker. Men var de ikke skrudd fast, var det visstnok ikke mulig å holde god nok avstand.

Smittestoppappen. Appen skulle si ifra hvis man hadde vært få meter unna en koronasmittet i 15 minutter. For 14 minutters nærkontakt smitter nemlig ikke… Appen ble da også skrotet.

Hytteforbud og menneskerettigheter. Hytteforbudet var litt dumt, men hysteriske reaksjoner på det var kjempedumt. Det ble snakket om menneskerettighetsdomstol, og dette samtidig som at Hviterussland og Myanmar har sunket ned i betydelig mer substansielle hengemyrer.

Frivillig testing på flyplasser. I bunn og grunn den eneste smittespredningsveien inn i Norge, fra høsten 2020 med assorterte muterte virus. Men kontroll på dette, nei det ble ikke sett på som viktig.

Applaus. Symbolmarkering uten innhold holdt sykepleierne for narr, men de ble til slutt realitetsorientert da sykepleierstreiken ble tvangsoppløst på grunn av brannfare i et gjenvinningsanlegg i Fredrikstad. Jeg håper noen lager en bok om alle tvungne lønnsnemnder gjennom tidene, hvor denne saken og påståtte årsaken får god plass.

Tro på hilsemåter. Troen som fantes tidlig i mars 2020, som gikk ut på at bare vi hilser med føttene, skånes vi fra hele pandemien.

Viken fylke. Innføring av sams regler i Viken fylke viste problemene med fylkes-konstruksjonen. Smittesituasjonen var litt forskjellig i Bærum og Numedal.

Årets nyord. Språkrådet var ikke nødvendig for å bestemme at koronaen ble årets nyord, men debatten i etterkant var enda mer unødvendig. Tenk at noen brukte energi på om «korona» burde vært beste nyord i stedet for «koronaen», eller andre forslag som «dorullskam». Finn bedre ting å skamme dere over, pluss er det noen som husker dette ordet i dag?

Vanskelig ord. Da ordet kohort ble lansert, et ord som i dag ikke trenger noen forklaring, avstedkom det faktisk klaging fra Språkrådet (Språkgnålet) fordi ordet var «vanskelig». Folk forsto det ikke «umiddelbart». Vel, noe slikt som vanskelige ord eksisterer ikke, bare folk venner seg til dem. Administrasjon er f.eks. egentlig et kronglete ord, men lett fordi det brukes så mye.

Gavmilde Sverige. Landet skulle gi bort 1 million vaksiner. Kunne gavmildheten ha noe med at disse vaksinene var av merket Astra Zeneca? Som Trond Viggo Torgersen sang: «Har’u no, så gi ‘re bort».

PS. Noe som ikke var en tabbe, var at vaksiner hadde bivirkninger. Vaksiner kan ha bivirkninger, noen alvorlige, og at vaksinene i det hele tatt ble tilgjengelig så fort, er mer overraskende enn at noen veldig få opplevde bivirkninger.

PSPS. Det finnes derimot vaksinetabber, og det er å glemme å lukke kjøleskapsdører.

PSPSPS. Her følger mitt take på «Bærums vaksinegate», enda en oppblåst og misforstått sak.

PSPSPSPS. Dr. Albans take på pandemien bør også huskes.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: