«Artig» med bokinnspurt

Jeg driver og korrekturleser min neste bok, Old School Thrash Metal 2. Denne beskjedne saken er som man skjønner, oppfølgeren til Old School Thrash Metal (2020) hvor 40 album ble trukket fram i lyset. De 40 albumene er alle innenfor sjangeren thrash metal i årene 1983–1990. Den nye boka utvider feltet, for å si det mildt. Men bokslipp i 2021, rakk jeg ikke. Jeg skulle nylig sette meg ned og fullføre, men…

Jeg har nå hørt kanskje 700 band. Endelig opptelling kommer seinere.

I den nye boka skulle det serveres 110 nye kapitler, for å dermed lande på 150 album til sammen. Dette skal være fra de 150 beste bandene. (Tilfeldigvis er også Old School Thrash Metal 2 på 150 word-sider.) Så bra var nemlig den sjangeren, at det er såvidt stor bredde i toppen.

Siden det er vanskelig å være bastant på akkurat hva som er topp 150, opererte jeg med en overgangssone på 30 honorable mentions.

Mens jeg korrekturleste fant jeg ut at jeg måtte utvide til 40 honorable mentions. Noen som ikke var med, måtte inn, og da jeg ikke fant noen å ta ut, måtte totalen utvides. Så var det å finne ut hvilke 10 som skulle inn. Noen var enkle, nemlig de som akkurat ikke kom med på de 30. Andre måtte jeg gjenhøre. Det var da jeg så en Youtube-algoritme som henvise meg til bandet Inhuman fra USA.

Hadde jeg hørt på Inhuman? Nei. Og hjelpe meg, for et kaninhull Inhuman førte meg ned i.

Etter å ha brukt én dag på å korrekturlese bokas 50 første sider, måtte jeg bruke opptil flere romjulsdager på å lytte meg gjennom ufattelige mengder med band. Det konkrete resultatet ble at:

  • 3 band jeg aldri hadde hørt, ble ført inn blant honorable mentions 1983–1990
  • 15 band fra 1983–1990 ble vraka
  • 27 band fra perioden 1991–1997 ble ført inn i en annen seksjon, den for anbefalte latecomers
  • 37 band fra 1991–1997 ble vraka

På dagen på nyttårsaften kom jeg så over ytterligere 32 band.

Hittil har jeg bare rukket å ta stilling til 12 av disse, som alle er fra 1991 og seinere. 7 anså jeg da som gode nok, og 5 som for dårlige.

Dette er artig, kan du tro!

Onde tunger vil si at jobben jeg hadde gjort før jeg fant ut av alle disse romjulsbandene, var under enhver kritikk. Gode tunger vil si at det er bandenes egen feil, fordi de stort sett er temmelig obskure.

Samtidig foregår det også mer i den utøvende delen av mitt musikkliv. Det mikses nytt album med Megaloceros.

Det hadde sikkert tatt kortere tid å skrive 10 originale album enn å skrive hele Old School Thrash Metal 2. Samtidig er det jeg holder på med, bare å skrive meg inn i emnet thrash metal. De to bøkene er ikke en begynnelse på en virksomhet som thrash-skribent, det er fasen før begynnelsen. Prekvalifiseringa. Det jeg håper på, er på lang sikt å kvalifisere meg selv til å skrive vitenskapelige artikler om fagfeltet.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: