Akademiske klisjeer

Det bør listes opp noen akademiske klisjeer. Begrepet gir noen treff på nettsøk, men i disse treffene brukes «akademiske klisjeer» som en generell betegnelse et tungt og oppstyltet språk. Konkrete klisjéuttrykk er det mindre å finne om, men det vil jeg nå bidra til å endre.

Bruken av en akademisk klisjé kan avsløres ved følgende kjennetegn:

  • begrepet namedroppes, men diskuteres ikke
  • forfatteren siterer kun bok og oppgir ikke sidetall
  • boka som det siteres fra, er ikke originalverket, men den lettest tilgjengelige utgaven for å få slengt på en sitering

Et forsøk på kåring av topp 8, fra mitt ståsted som historiker og en brøkdels samfunnsviter (bachelor i sosiologi), ser slik ut:

8. Forestilte fellesskap

Opphav: Benedict Anderson

Brukes om nasjonalisme. Begrepet skal understreke at man føler seg felles med mennesker man aldri har møtt. Men hva er det motsatte av et forestilt fellesskap? Det blir vel et reelt fellesskap? Hva er det? Må man ikke da ned på nivået der instiktene kicker inn, altså overfor barna våre?

7. Den globale landsby

Opphav: Marshall McLuhan

Det er merkelig med denne landsbyen vi bor i, der informasjon flyter så fint rundt. De fattige vet en del om hva som skjer i rike land, mens de rike ikke vet like mye om hva som opptar de fattige.

6. Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd

Opphav: Max Weber

Weber mente veldig kort sagt at protestantisk religion vekselvirket med en økonomisk investeringstankegang, noe som fikk kapitalismen til å slå gjennom som økonomisk system i samme område, og ikke i Kina e.l. Teorien brukes som forklaring på alle protestanter som har blitt rike, men merkelig nok brukes den ikke på protestanter som ikke har blitt rike. Jeg har også sett teorien brukt om protestanter som har blitt rike ved å ikke arbeide, men å be andre om penger.

5. Deltakar og tilskodar

Opphav: Hans Skjervheim

Neppe veldig kjent utenfor samfunnsvitenskapene. Begrepet har å gjøre med hvorvidt vitenskapsfolk kan sette seg selv utenfor studieobjektet som en tilskuer. I nyere tid mest kjent fra namedropping. «Alle norske sosiologer kjenner til Deltakar og tilskodar, og vet, eller tror de vet, hva som står der», skreiv Cathrine Holst i Sosiologen, og da er plassen på lista klar.

4. Den proksimale utviklingssonen

Opphav: Lev Vygotsky (på ped kun kjent som Vygotsky)

Neppe kjent utenfor psykologien (og pedagogikken, men det er mest en blanding av psykologi og sosiologi). Selve teorien – som går ut på sosial læring – er ikke nødvendigvis gal, men dette uttrykket er snarere toppen av oppstyltethet: «eleven kan nå den proksimale utviklingssonen». For full klisjéuttelling, bruk det engelske uttrykket proximal zone of development, eller enda bedre, forkort det til PZD.

3. Diskurs

Opphav: Michel Foucault

Dette er noe som har blitt en klisjé gjennom gjenbruk og misbruk, mer enn å være det i utgangspunktet. «Det er vel bare et tidsspørsmål før man begynner å betegne innføringene i diskursanalyse for diskursdiskursen (og omtaler av denne litteraturen bør vel da kalles diskurs­diskursdiskursen?)», skreiv Espen Schaanning i 2013.

2. Mediet er budskapet

Opphav: Marshall McLuhan igjen

«The medium is the message». Slående formulering med bokstavrim. Selve prototypen på en klisjé allerede fra konsepsjonen av.

  1. Forskning viser at…

Opphav: mange, altfor mange

Enten man sier det eller til og med våger seg utpå med «nyere forskning viser at…» — ingen tvil om at denne måtte toppe lista. Et viktig innspill til de som bruker dette uttrykket, er at forskning viser også ikke at.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: