Vage musikksjangre

At det finnes mange musikksjangre er det ingen tvil om. Jeg er en av de som liker sjangerinndeling, selv om man også fint kan blande. Og musikksjangre kan brukes til så mye rart, også som fornærmelser. Temaet i dag er imidlertid de mange rare navnene som finnes på musikksjangre, som jeg noen ganger klør meg noen ganger i hodet over.

En sjanger heter for eksempel hardcore. Ordet i seg selv er nokså vagt. Samtidig angir det en ganske grei retning for hvor musikken går, hardcore er ikke noe du sjekker ut hvis du behøver panfløyte i musikken din.

Dark metal

En slags gotisk metal, men likevel ikke?

Drum ‘n bass

Høres så greit ut, helt til du oppdager at musikken ikke bare inneholder trommer og bass.

Trip hop

En sjanger jeg bare aldri har forstått hva er for noe. Folk og Røvere er visstnok et norsk eksempel på trip hop, ifølge Store norske leksikon. Javel?

Two-tone

En britisk sjanger som angir skaen som ble plukka opp igjen der på 1970-tallet, etter at sjangeren opprinnelig var lagt ned på midten av 1960-tallet. Two-tone kommer imidlertid av navnet på plateselskapet 2 Tone – jamfør «sub pop». I tillegg var mange av de mest kjente låtene reine covere av den gamle skaen, herunder «One Step Beyond», «A Message to You» og «Monkey Man».

Reggaeton

Reggae er et ganske spesielt ord som bare betyr en ting, en musikksjanger. Når det da kommer en sjanger som nesten heter reggae, uten å ligne spesielt på reggae musikalsk sett, er det litt forvirrende.

Alternativ rock

Garasjerock er vagt nok i seg selv, hva da med dens nære slektning alternativ rock? Hva er den et alternativ til? Til punk? Eller til mainstreammusikk?

Club

Musikk som spilles på klubb, antar jeg, som igjen defineres som et arrangement med visse kjennetegn på et utested. Selve ordet club brukt om musikk er så herlig vagt og umulig å skille ad fra dance og techno.

Fusion

Ordet fusion brukt aleine, er meningsløst. Likevel ser det ut som ble det brukt endel på 80- og 90-tallet. Det skulle vel bety jazz fusion i de fleste tilfellene, men kan man egentlig vite at det ble brukt slik?

Fra historiens skraphaug, en uforståelighet: negerpunk

Utillatelig navn på sjanger som pleide å stå i gamle musikkbibliotek-programmer. Jeg aner ikke hva det var ment å forestille.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

En tanke om “Vage musikksjangre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: