Bjørgulf Claussen til minne

Bjørgulf Claussen (16.8.1944 — 16.5.2021), professor i sosialmedisin og Rødt-politiker.

Han studerte medisin og var ferdig i 1969. Da var han allerede gift med Liv. Etter vel ni år nordpå var de i Skien fra 1978 til 1988. Det ble deretter jobb i Oslo og flytting til Volten på Bekkestua. Claussen gikk nå forskerveien og tok doktorgrad i 1994 i sosialmedisin, det vil si hvordan helse er distribuert i befolkningen. Han ble professor i sitt fag.

Men Bærum var ikke noe nytt land. Kona var bæring, og i 1969 sto Bjørgulf som medlem av Bærum Sosialistiske Folkeparti. Mange vil vite at partiet gjennomgikk en turbulens på denne tida. Ni medlemmer av lokallaget erklærte at de meldte seg ut for å jobbe for sosialismen på egen hånd, eventuelt i samarbeid med SUF. SUF ble som kjent til SUF-ml og seinere AKP-ml / RV. (Claussen omtalte sin tilhørighet som «den progressive bevegelsen».)

Omtrent da Claussen kom tilbake, fikk RV i Bærum sin storhetsperiode. Litt flåsete sagt kan man kalle partiet for ensbetydende med Stein Stugu. I 2007 klarte Rødt å komme inn i Bærum kommunestyre etter noen års fravær, ved den 22-årige studenten Dag Sørheim. (Kandidaten i 2003, Lars Akerhaug, feilet. Dag Sørheim oppildnet ved å angi «sosialistisk revolusjon i Bærum» som sin viktigste sak.) Det var ingen stor og aktiv gruppe bak Sørheim, men Bjørgulf Claussen og Pål Ivar Bergersen fra «1969-kullet». Andre var inne og bidro i kortere perioder, men det var en liten og fast kjerne som diskuterte saker og taktikk hjemme hos Bjørgulf i Volten. Seinere ble blant annet Stein Stugu trukket litt inn igjen, til han rett og slett gjorde kommunestyrecomeback i 2019.

Bjørgulf Claussen debatterte særlig to saker: Det ene er bibliotekene; han var aktiv i noe som het Bærum biblioteks venner. Det andre er kommunebudsjettet. Han mente at kommunen hadde for høye overskudd på regnskapene, penger som heller burde brukes til å øke budsjettene, sammen med økte lån og økte skatter. Bærums-budsjettet har nå fått en leser mindre.

Se også

Claussens side på Cristin.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: