Thrash og ikke-thrash i Odalen

Jeg har et low key-prosjekt om norsk old school thrash gående, med tidshorisont som kanskje kan strekkes fram til midten av 1990-tallet. Selv om det fantes noen band i Norge av den mer profesjonelle typen, ligger vel hovedvekta av norsk thrash på ungdomsband og demoband. Ordet thrash er noe man kan møte i medier uten at de nødvendigvis spilte thrash metal, så da må det gås til kilden og utforskes hva det var.

Her er to grupper fra den sørlige delen av Hedmark som ble omtalt som thrash, samt en liten utforskning av hva de egentlig spilte. Tekstsjangeren er nærmest «notater»:

Nostradamus

Medlemmer ble sagt å være Thomas Vik, Boye Nyberg og Herman Bunes.[1]

Bandet «het tidligere Aquedukt og spilte thrash metal. Nå ryktes det om stilendringer», het det i 1994.[2] Nyberg sier på sms at bandet «opererte mer i heavy metal sjangeren, ala Iron Maiden, enn thrash metal vil jeg si».[3] Bunes forteller at det finnes en kassett med bandet, som også er digitalisert. Men surprise surprise, slike ting som er digitalisert kan være vanskelige å finne.[4] Men en av sangene fikk jeg Youtube-link til, se under.

Bunes spilte blant annet gitar og saksofon og spilte mange andre sjangre, som blues og jazz. Faktisk var han og Thomas Vik med i showbandet Jan Werner & The Atmosphere.[5]

[1] Glåmdalen 9.4.1994

[2] Glåmdalen 21.1.1994

[3] Sms 30.3.2021

[4] Sms 30.3. og 31.3.2021

[5] «Ukens demo: Jan Werner & The Atmosphere», Glåmdalen 21.5.1993

Anaesthesia

Medlemmer ble sagt å være Christian Ruud,[1] Odd Eivind Ebbesen, BP M. Kirkevaag.[2] Kirkevaag spilte trommer, de andre sto for gitar og vokal.

Tidig i 1995 ble navnebytte referert: Ebbesen og Kirkevaag «thrasher i Ethereal, helt fram til her om dagen bedre kjent som Anaesthesia»[3]

Bandet hadde forsøkt å kvalifisere seg til Under 17 på Midt i smørøyet i 1994.[5] Ethereal deltok i Glåmdalens demokonkurranse i 1995 med låtene «Existence Lies» og «Solitaire». Her spilte også Boye Nyberg bass og Anne Luke fløyte.[6] Kirkevaag forteller:

– Til å begynne med var vi mest inspirert av Metallica, Slayer, Death og Sepultura. Vi helte etterhvert litt mot death-metal og såvidt litt mot black-metal på slutten, derav fløyte. Men, vi var ganske små så det låt nok noe forvirrende. Jeg og gitarist Odd gjorde en remake av de fleste av låtene i 2005 under navnet Soulswarm. Ikke utgitt, men var egentlig meningen. Rant litt ut i sanden iblant andre prosjekter.[8]

Flere av personene nevnt ovenfor spilte også i Mystery Tribe, som utga kassetter før de i 1997 ble Madder Mortem. Stilen var mer mot den gotiske metallen. Det er varierende hvor lenge de ulike personene var med i Madder Mortem – kun Kirkevaag er medlem i dag.


[1] Glåmdalen 24.1.1994

[2] Glåmdalen 9.4.1994

[3] Glåmdalen 10.1.1995

[4] Annonse, Glåmdalen 30.12.1993; notis 28.5.1994

[5] «Thrash og trekkspill», Glåmdalen 26.4.1994

[6] Glåmdalen Glåmdalen 4.4.1995

[7] Glåmdalen 27.2.1995

[8] Sms 30.3.21

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: