Hvis du er gammel nok til å ha brukt internett på 90-tallet, vil du huske at folk hadde hjemmesider på Tripod, Geocities, Altavista og lignende, med brukernavn markert med tegnet tilde ~ (et tegn som hadde sin storhetstid da, og har tapt seg i ettertid).
Internettbruk var langt framme i universitets- og høyskolemiljøene, med alt mulig innhold på de ansattes personlige hjemmesider. Ikke strømlinjeformet som ansattsider er i dag, men personlige. Her ligger det mange skatter, ikke minst som tidsbilder. I motsetning til Geocities og andre er universitetshjemmesidene også bevart fortsatt.
Kjemiker Martin Ystenes ved NTNU samlet elendige artikler om naturvitenskap på sida Sprøytvarsleren. Her kom over tusen kommentarer, og noen av dem ble overført til boka Sprøytvarsel på Universitetsforlaget (1999). På hjemmesida er også tallrike klipp fra andre medier, samt oversikt over anmeldelser boka Sprøytvarsel fikk («Natur og Vitenskap: «Martin Ystenes elleville bok». Bladet gir boken 4 tigerbrøl av 5 mulige».)
Alt i alt er hjemmesida et eksempel på den beste bruken av internett per 1996. Dette må bevares, og det blir faktisk gjort. Nasjonalbiblioteket har muligheten til å bevare norske nettsteder som øyeblikksbilder, og jeg oppfordrer til å tipse dem når jeg veit om et nettsted som trenger bevaring, bl.a. når nettsteddriveren går bort.
I dag mottok jeg postpakke fra hedersmann Ystenes, et eksemplar av restopplaget av boka Sprøytvarsel. Mon tro hvor mange tigerbrøl jeg kommer til å gi den?
https://folk.ntnu.no/ystenes/vitenskap/sproyt/index.html
https://folk.ntnu.no/ystenes/vitenskap/sproyt/boken.htm
