Feberhallusinasjoner

Jeg var på et kassesalg på bruktsjappe, og der var det ikke mangel på cder. Jeg kunne flippe gjennom til øyet ble stort og vått, men så ble øyet vått av en annen grunn. Ei samleskive fra Tyskland kalt Reggae Fieber.

Tyskland som har gitt oss så vanvittig mye bra, og så vanvittig mye dårlig. Det må jo bety reggae-feber dette, som vi kjenner det fra The Pioneers’ låt «Reggae Fever». (69-reggae, ikke spør meg om forskjellen mellom det og rocksteady.) Morsom musikalsk, med en intro som går i en mye raskere tempo enn selve låta. Med klappingen og alt må dette være en bra livelåt.

Men nei, første låt på Reggae Fieber er av DJ Bobo. Hvis du lurte er musikken syntetisk, og han er fra Sveits. Jeg bestemmer herved at land uten kystlinje ikke får drive med reggae.

Blondie er med ja. Var ikke det et rockeband? Jeg må slå opp låta det gjelder, «Island of Lost Souls», og det at den ikke er reggae, den er calypso-inspirert, overskygges av at den og musikkvideoen dens er et kreativt MAKKVERK. Youtube-kommentarene til låta er noe spydige.

Sverige er i huset. Ace of Base. De kjente kreative etterkommerne av Peter Tosh. Men ja, de var jo ikke dance, de hadde en litt sløyere takt enn som så. Men det er som å si at Sputnik spiller metal fordi han har en gitar.

Dr. Alban. Sist hørt med «Hello Sverige, lyssna på Tegnell». Riktignok var Dr. Alban en selvproklamert framfører av «hip hop reggae in a dancehall style» på «No Coke», men låta «Enemies» er ganske langt unna dette selv om det brukes synkope. (Legger til at Dr. Alban er umåtelig populær i Russland, skal vi tro hvem som kommenterer på Youtuben hans)

Neste låt: Captain Jack.

Nei, jeg sier ikke mer om det. For vi må gå videre til det faktum at «Macarena» også er på Reggae Fieber. Tenk litt på den.

Milli Vanilli får vi også. «Still listening in 1998», som de skriver på Youtube.

Gruppa «Lou and the Hollywood Bananas» gidder jeg ikke slå opp engang. Men om det hadde vært snakk om Lou Reed hadde jeg kanskje gjort det.

Hele ballet avsluttes med Bellini og «Samba de Janeiro». Ja, hvorfor ikke litt samba. (Og om du ikke kjenner låttittelen har du nok hørt låta likevel.)

Nei, jeg returnerer Reggae Fieber til bruktsjappa uhørt og setter heller på denne:

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: