Norges beste fotballspillere født i 1986

Er det noe poeng med yngre aldersbestemte landslag i fotball? Det lurer jeg på når jeg sjekker landslagsspillere født 1986. Det tar flere år før de som faktisk ble gode, kom inn. Jeg er født i 1986 og satt meg fore å sette opp en toppliste over Norges beste fotballspillere født 1986. Karrieren er over for de fleste og status kan gjøres opp. Vi starter med ei liste over menn.

  1. Alex Mathisen

Fra Oslo. En snakkis i miljøet i hvert fall fra ungdomsskolealder. Ikke overraskende til stede allerede fra G16-landslaget. Omlag 150 eliteseriekamper. Spilte utenlands, i Lierse, relativt mislykket, var uten klubb i åtte påfølgende måneder, hvilket trekker ned. La i praksis opp som 31-åring.

  1. Magnus Andersen

Fra det ytterste havgapet, Øksfjord, dro til Alta og kom på G17-landslaget. Eliteseriedebut for Tromsø i 2011 og spiller der fortsatt, spiller han der neste år også kan han runde 200 eliteseriekamper.

  1. Kevin Larsen

Fra Sandefjord. Ikke på landslag før G18. Litt over 150 eliteseriekamper. La opp som 30-åring.

  1. Håvard Storbæk

Fra Trysil, to G18-landskamper, eliteseriedebut som 23-åring. Litt under 250 eliteseriekamper pluss cirka 75 i førstedivisjon. La opp som 33-åring.

  1. Vidar Nisja

Fra Hå, kom opp i Bryne, landslagsdebut på G19 som fast 1. divisjonsspiller. En mann jeg ikke ante hørte hjemme i dette selskapet. Men litt under 200 eliteseriekamper og over 100 førstedivisjonskamper er respektabelt. La opp som 32-åring.

  1. Johan Lædre Bjørdal

På landslag siden G16, intet mindre enn 45 aldersbestemte og 3 A. Ikke fast i Eliteserien før som 25-åring, på Viking hvor han hadde sin beste periode da og tre år framover. Noe under 200 eliteseriekamper til dags dato. Utenlandsspill i AGF, hvor han rykket ned til dansk 1. divisjon, og Zulte Waregem hvor det bare ble åtte matcher. Spiller fortsatt, men beholdes kanskje ikke av Vålerenga etter sesongen.

  1. Steffen Hagen

På landslag først i 2004, kaptein på Mandalskameratene i 1. divisjon samme år. 3 A-landskamper, runder kanskje 400 eliteseriekamper neste år.

  1. Vadim Demidov

På landslag fra 18 års alder. En ganske klar nummer tre. For Steffen Hagen har ikke over 50 kamper i La Liga og Bundesliga. Minuset ved karrieren er ustabilitet og omflakking. La opp som 33-åring.

  1. Tore Reginiussen

Reginiussen på landslag først i april 2004, Tettey først i august 2004. Han og Alexander Tettey har omtrent like mange landskamper. Begge er stabile på sin måte, i hver sin klubb. Det trekker sterkt ned for Tetteys del at han ikke spiller for Norge, men må likevel innrømme at han spiller på et høyere nivå og tar innersvingen.

  1. Alexander Tettey

Jeg kunne satt opp disse spillerne i en litt dysfunksjonell ellever for gøy. Som du ser over er det ti spillere, og ingen keeper. 1986-kullet var latterlig dårlig på keepere, og for så vidt også på spisser. Forsvaret blir kompakt, kanskje kan Reginiussen brukes som tanksenter og setter inn en corner?

Vi låner en spiller som gikk på NTG og spilte på Lyn, så får vi følgende ellever:
K: Johan Dahlin (svensk)
F: Larsen, Bjørdal, Hagen, Demidov
M: Storbæk, Mathisen, Tettey, Andersen, Nisja
A: Reginiussen

Bobler: Arnar Førsund. Et meget kjent fjes i norsk fotball. Men ser man nærmere etter har han under 50 eliteseriekamper… Andre navn: Henrik Furebotn, Petter Bruer Hanssen, Dawda Leigh, Tore Andreas Gundersen, Ruben Imingen

Svært få av disse var med på G16-landslaget i 2002. Det var snarere fylt med spillere jeg spilte med eller mot: Christian Tanum, Stabæk – Marius Semmerud Berg, Grei/Vålerenga – Lamin Bojang, Vålerenga – Nick Rios Haugen, Bærum – Jørgen Røssevold, Drøbak-Frogn/Follo – Per Kristian Fylling, Moss. Av disse var det bare Haugen som fikk noenlunde med kamper – i 1. divisjon. Og ingen i Eliteserien. Andelen av ukjente spillere er derimot høy.

Flere av disse ukjente var også med på tv-programmet Proffdrømmen, på TV 3 var det vel. Ingen av dem vant. For det gjorde en 87-spiller, Skjelbred.

Først på G18-landslaget begynner laget å ligne på noe man kjenner igjen. Ingen Hagen, Demidov, Reginiussen og Tettey før G18-landslaget!

Dette gir anledninger til noen refleksjoner om verdien av G15 og G16-landslag. Jeg vet ikke nok om det til å konkludere..

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: