Outrert rasisme-angrep

«Behandlingen av Født Fri vekker bekymring», skriver Shoaib Sultan og Mustafa Hussain i Dagbladet.

Det kan hende at duoen har rett i at saken ikke er så enkel som de aller første tabloidoverskriftene vil ha det til, men Sultan og Hussains øvrige resonnement halter på det kraftigste.

På grunn av at innvandrernavn kalles opp til færre jobbintervjuer enn majoriteten, er det «uhyre viktig at Norge har organisasjoner som Født fri», heter det. Men hva med medarbeiderne i organisasjonen, med minoritetsbakgrunn, som har ytret seg offentlig, og som har hevdet at Født Fri ikke har hjulpet minoriteter og dermed ikke oppfylt organisasjonens formål?

Shabana Rehman har påstått at «varslerne» sier det de gjør utifra en personlig vendetta. Sannsynlighetsgehalten kan man tro hva man vil om, faktaene vil etter hvert komme på bordet. Men uansett er vel vendettaen neppe rasistisk motivert, siden varslerne også har minoritetsbakgrunn?

Et klagemål er at det gikk for kort tid fra granskningen av Født Fri ble igangsatt, til rapporten var ferdig, og til at Kunnskapsdepartementet proklamerte at statsstøtten skulle kuttes. Hele denne saksgangen «kommer ikke som en overraskelse for mange nordmenn med innvandrerbakgrunn. Født fris leder, Shabana Rehman, synes å være enda et offer for den strukturelle rasismen», heter det. Fordi «i den norske kollektive, strukturelle underbevisstheten er hun fortsatt bare en «pakistaner» og/eller «muslim»», og ikke minst har hun «arbeiderklassebakgrunn» (!)

Kronikkforfatterne beveger seg lite utover dette spekulerende nivået.

Hva med prosessen som førte til at Født Fri fikk statsstøtte i det hele tatt? Som kjent ble statsstøtten lovet før organisasjonen engang fantes. Rehman ble håndplukket som leder for det som en vakker dag skulle få støtte, og har i flere år hatt det som et levebrød. Hvor var systemets strukturelle rasisme da? Hvor var diskrimineringen av arbeiderklassebarn?

Et siste punkt er at kronikkskriverne undertegnet som MDG-medlemmer. Sultan og Hussain står i MDG, Shabana Rehman står i MDG og det gjør sannelig jeg også. I den forbindelse mener jeg partimedlemskap burde vært holdt utenfor, i en kronikk som fronter noe helt på siden av partiets politikk.

Granskningen av Født Fri må foregå på en saklig måte, hvorunder det må finnes ut om organisasjonen har oppfylt sin misjon eller om det har vært penger ut av vinduet. Lærdommen må være at politikerkortslutting av budsjettprosesser for å fremme politiske gimmicker ikke gir de beste resultatene. Konspiratoriske uttalelser om et univers fylt av rasistiske medløper-varslere og arbeiderhatere, er derimot intet annet enn et skudd for baugen i kampen mot rasisme.

Hvis du vil lese det jeg ellers har skrevet om rasisme kan du klikke her.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: