Hvem forfalsket Pippi?

Jeg fant en twittertråd startet av en Guro Usterud. Hun skriver:

Det er nødvendig med en større kampanje for å få slutt på den utbredte vrangforestillingen om at Pippi Langstrømpe skal ha sagt: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.» DETTE UTSAGNET EKSISTERER IKKE I NOEN AV BØKENE OM PIPPI. Og ikke i tv/film heller, blir det dokumentert.

Man trenger ikke lete lenge for å finne ei nettside som dokumenterer det samme, så man slipper å lese twittertråder. Martin Jørgensen ved Hjørring bibliotek skreiv for eksempel en redegjørelse. Det går rykter om at sitatet dukker opp i en nederlandsk oversettelse.

Jeg er så langt fra indignert på Astrid Lindgrens vegne som man kan bli. Jeg synes imidlertid at slik sitatrot er kjempespennende og lurer mest av alt på: Hvorfor har noen begynt å tro at det er sagt? Det kan være umulig å spore, siden feilsitatet er innarbeidet selv i Sverige. For norsk offentlighets del finner jeg noen spor.

  • sitatet slik det står slo gjennom med et brak i 2012
  • dette året sto sitatet i en biografi om Eva Joly, som selve sluttordet i boka – og ble trukket fram i påfølgende avisomtaler
  • søker man på «prøvd» i stedet for «gjort» går treffene lenger tilbake
  • i 2010 brukte Marie Simonsen og Ingunn Yssen sitatet i boka Bråk! Den store likestillingssvindelen
  • samme år utga danske Gitte Jørgensen ut boka Pippi power, men uten sitatet. Derimot står det mye annet om hva Pippi klarer, blant annet å få orgasme med sexleketøy (s. 210)
  • Benja Stig Fagerland, også hun opprinnelig dansk, oppga i 2008 å ha limt sitatet opp på barnets soverom (Aftenposten 26.10.2008)
  • før den tid igjen, var selve konseptet bak sitatet vanlig i selvhjelpsbøker

Biografi om Eva Joly, s. 254.
Simonsen og Yssens bok, s. 38.

Merk spesielt setningen som her følger rett etter feilsitatet: «Men spiller hukommelsen oss et puss?»

Svaret er altså ja, med hensyn til hva som er Pippi-sitater.

Om ikke feilsitatet var så utbredt i både Sverige og Danmark, kunne det vært fristende å tenke at Marit Tusviks dikt fra 1984 (Mellom sol og måne, Samlaget) hadde hatt en påvirkning:

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: