Vepsens summing har stilnet

Tor Bach er død, 53 år gammel. Han er mest kjent som antirasist og anti-høyreekstremist som har drevet publikasjoner som Monitor og Vepsen. Minneord er trykket blant annet hos HL-senteret.

Karakteristisk for Vepsen er kunnskap om hyppig skiftende grupperinger og personrelasjoner på ytre fløy. Ambisjonen har, i tråd med Monitors engelskspråklige forbilde Searchlight, vært å få miljøene fram i lyset. Det internasjonale perspektivet har også vært til stede, dvs. om grupper som samarbeider over landegrensene.

Humor er også å finne, som her: «Man kan kanskje si at mange antirasistiske kampanjer og organisasjoner har vært naive, eller til og med virket mot sin hensikt. En uendelig rekke med afrikanske dansekurs og kvelder med indisk mat var sikkert hyggelig for dem som deltok, men flyttet neppe på grensene i folks hoder».

Skrivingen var meningsfarget og uten ambisjon om nøytralitet. Det er likevel grunn til å ta et tilbakeblikk på skriveriene, og kanskje tenke på om gruppene som ble skrevet om hadde vært større, hadde det ikke vært for Vepsen og andre. Driften av Vepsen.no sluttet seinviteren 2016, med et siste innlegg i august 2016. Nest siste innlegg er kanskje å forstå som en mental vareopptelling etter 30 års virke.

Prosjektet var idealistisk, Bach ble ikke akkurat rik på det, snarere stilte han seg vel i skuddlinja for angrep fra de samme miljøene. Men selv om vepsens summing har stilnet, har ikke disse miljøene vunnet.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: