Terrorisme, attentat, mordbrann eller skadeverk?

En tredjedel inn i boka Fremmedkrigerne av Erlend Ofte Arntsen heter det at Norges eneste terrorangrep fram til 2016 (da boka ble utgitt) skjedde den 22. juli 2011. Her kan med fordel den historiske hukommelsen bedres. Norge hadde blant annet et nynazistisk terrorangrep i 1979, 1. mai-togbombingen. (Det er det angrepet er kjent som, i tillegg til at gjerningspersonen plasserte en bombe på en uteservering samme dag.)

Norsk Wikipedia opererer med en kategori over terrorangrep i Norge. Her blandes kortene noe. Attentater bør holdes utenfor terrorismeoversikten, som Lillehammer-drapet og Nygaard-drapsforsøket.

Blitz-bombingen var noe jeg hadde vage minner av å ha hørt om. Blitz-huset, nærmere bestemt Kafé Blitz, ble angrepet av to gutter med rudimentære molotov cocktails natt til 16. mai 1989. Det sies at en molotiv ble kasta inn gjennom et vindu, men seinere ble det sagt at de gikk inn, satte flaska fra seg, tente på og stakk. Bottom line er uansett at ingen døde. Forvirrende nok ble dette omtalt som et «attentatforsøk» i datidas presse. Det lå vel nærmere terrorisme i utførelse, men antakelig ikke i siktemål/motivasjon til sjuende og sist. Tiltalen lød etter hvert på mordbrann, mens de tiltalte kun erklærte seg skyldige i skadeverk.

Gjerningspersonenes MO var ikke den mest gjennomtenkte (les under); da de fylte bensin i ølflasker på en bensinstasjon i nærheten av Blitz-huset, valgte den ene gutten å kjøpe pølse på stasjonen og i tillegg fortelle betjenten om hva de var i ferd med å gjøre. De var noget drita, men samtidig var det ikke hvilket som helst bygg de angrep. Noe politisk må det ha ligget der. Dagen etter het det:

VG 16.5.1989

Med til historien hører det at politiet kom for å etterforske hendelsen. Men de ville ikke Blitz ha der. «For Blitz er det ikke viktig om brannstifterne får en lang straff eller ikke, eller om en eventuell tiltale vil lyde på skadeverk eller mordbrann. Vi har ingen tro på politi og straffesystem. Straff av enkeltindivider er ikke viktig. Den voksende rasismen og fascismen i samfunnet må møtes på en politisk måte», uttalte Blitz til NTB 18.5.

En merker seg også rettssakreferat hos NTB 1.3.1990. Hadde han vært drita, ble en av de tiltalte spurt om. «Det går jeg ut fra». Politisk motivasjon ble loddet etter. Gutten oppga å ha stemt Venstre. «Jeg stemte Venstre fordi jeg har hund», ble han sitert på i VG 2.3.

De sa også at de heller ville vært en dag på Blitz enn en dag med Carl I. Hagen, mannen de liksom skulle gå i strid for. Om blitzerne ville ha dem der en dag, fikk vi ikke vite.

Det var skadeverk guttene ble dømt for, og frikjent for «forsøk på mordbrann». Fengselsstraffen ble betinget, bortsett fra 43 dager tilbrakt i varetektsfengsel som ble gjort til ubetinget fengsel. (ifølge Aftenposten 3.3.90)

Når alt dette er sagt, blar jeg litt videre i kildene og finner den Blitz-bombingen jeg egentlig tenkte på! Det er snakk om to bombeangrep i 1994 og 1995, og da ikke med molotovs, men med sprengstoff. Som uoppklart sak faller dette vel utenfor den delen av terrorismedefinisjonen om at angrepene skal skape frykt for en bestemt gruppe i en bestemt sak. En person tilsto bombingene i 2004, men trakk tilståelsen og saken ser ut til å ha rent ut.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: