Quiz som en faktisk konkurranse

OA 28.2.2015

Quiz er noe man gjør på jobben i pausen. Avisene har gjerne noen korte spørrerunder, av varierende vanskelighetsgrad. En quiz i Oppland Arbeiderblad hadde spørsmål om stjernetegn, med passende illustrasjonsbilde.

Du har jo også pubquizene. All ære til de som møter opp og holder ut med 5/25 riktige per omgang. Man møter jo venner, da. Samtidig som man må svare på spørsmål. Nesten som skole. Bare med litt mer alkohol.

Så har du quizzene der du møter venner, men sitter i stillhet i en hel time mens man skriver svarene på et ark. Og betaler for å være med, uten sjanse til premie. Det kalles Norgescup, eller Hot 100, eller andre varianter produsert i andre land. Her er ingen opplesing, alle spørsmålene gis på et ark og vær så god. Altså også litt som skole, nærmere bestemt det å ha prøver. Noen gjør altså dette som en hobby. Meg selv inkludert, når jeg har tid.

Det er Norgescup man må delta i for å stille seg inn på nivået i NM. For det finnes også.

Nå er det slik at alle arbeidsplasser har en som pleier å dominere rundt lunsjbordet. De fleste av disse vil dessverre falle helt gjennom når nivået heves opp på Norgescup- og NM-nivå. Men med litt innstilling på hva slags spørsmålstyper som pleier å komme kan man bli bedre, inkludert å se etter hint i spørsmålene og å lære seg til å gjette godt.

Samtidig består Norgescupen stort sett av temaquizer. Ikke så spesialisert som Kvitt eller dobbelt, men i quizzens åtte hovedkategorier* samt noen andre spesialtema.

I høst har jeg blitt med på quizlag med hedersmann Jørn Gulbrandsen i Oslo, og har hatt en sterk serie hittil. Tre strake seiere på Fru Burums og Heim. Quizzen på Heim er synkron i seks byer, og forrige uke vant vi blant alle, i går tapte vi med ett poeng. (Med et annet lag tapte jeg også Storquizen i Gjøvik tidligere i høst (70 lag) med ett poeng.) Det er mer morsomt å være med når man vinner, må jeg innrømme…

Neste år skal vi to og flere andre arrangere NM i quiz og det foregår i Gjøvik. Det vil si å lage 100 spørsmål til parkonkurranse, 100 til individuell konkurranse, 15 til finalerunden i individuell konkurranse, 125 til lagkonkurransen, pluss andre bakhåndspørsmål og tiebreakere, pluss kanskje 100 spørsmål som forkastes. Samt å arrangere og rette det hele. Det kan ikke nektes for at det er fort gjort å begynne et quiz-år sterkt, og så falle fra. Men tross alt er ikke quizzen seriøst for meg. (Ennå?)

* populærkultur, finkultur, livsstil (hobby), sport og spill, natur og vitenskap, verden (geografi), historie, samfunn

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: