Alarmistiske overskrifter i Ny Tid

Ny Tid er ei avis som tradisjonelt har dyrka den gode overskriften. I oktober 2008 skreiv Pål Veiden på Minervas nettside, tilsynelatende nå utilgjengelig, at han ved en gjennomgang 1975-1990 fant et endeløst svartsyn i avisa. Dette toppet seg i overskriften «Urolige sosionomer i nord sier nei». Her om dagen gikk jeg gjennom Ny Tid for første halvår 1994, og kårer nå de mest alarmistiske overskriftene jeg fant. Kåringa står i stigende rekkefølge. Først kommer noen oppslag med «uro» som en tributt til nevnte klassiker, deretter noen mer dramatiske.

«Hanna frykter tap av folkestyret» 29.4.

«Uro blant kvinneforskere» 4.2.

«Ny EU-uro blant norske forfattere» 22.4.

«Total krig utenfor massemedias linser: Jemen revner» 20.5. (Det ble borgerkrig, men utfallet ble det motsatte av revning)

«- EU går mot oppløsning» 4.3.

«Ukraina mot sosialt sammenbrudd og krig» 25.2.

«- Første konflikt i Europas nye verdenskrig» 29.4.

«Livssyn mot rasisme» 14.1. (Saken handlet om at Norge kunne forgå i rasisme, og spesielt hvis man opprettholdt kristendomsfag i skolen: «Vi kan ennå forhindre katastrofen, men tiden er knapp»)

«World Watchs dommedag er her!» og «Varsku her!» 21.1.

«Blodig kaos truer Slovakia» 11.2.

At Ukraina har opplevd borgerkrig i ettertid, gir ikke nødvendigvis poeng for de som spådde det i 1994. Ny Tid skreiv helt klart om disse tingene i presens. Slik sett vil hele jorda ubønnhørlig ophøre å eksistere, det er bare så mange år til det skjer.

Jeg er enig i mange ting som sto, blant annet at det ikke burde være et eget kristendomsfag i skolen, så det er ikke det. Poenget mitt er ordbruken med «katastrofe», kaos og dommedag.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: