Minoritetsbakgrunn?

Hvem har minoritetsbakgrunn og hvem har det ikke?

Det første jeg tenker når jeg ser bildet, er: har Hadia Tajik slutta som politiker? Enn Masud Garakhani fra Buskerud? Vel nevnes Tajik i teksten under, men ikke Garakhani. Tajik kommer vi tilbake til.

Først dette med «Norges første stortingsrepresentant med minoritetsbakgrunn».

Isak Saba ble valgt inn i 1904, og mange samer etter ham (dog dessverre en lang periode imellom uten noen). Er samer ikke minoriteter i Norge?

Jo Benkow var stortingspresident. Er jøder ikke minoriteter i Norge?

Tor Mikkel Wara kom inn på Stortinget i 1989 med kvensk bakgrunn. Er kvener ikke minoriteter i Norge?

Begrepet «innvandrerbakgrunn» brukes også av Majid, og det er et helt håpløst begrep i norsk politikk. Politikere med innvandrerbakgrunn fra land som Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Frankrike er like gammelt som det norske demokratiet selv, og da Norge fikk sitt eget kongedømme, ble det med en kongefamilien som kun besto av innvandrere.

Mange personer som kanskje tilhører minoriteter slipper å tenke på at de er minoriteter, så lenge de har en privilegert posisjon i samfunnet. En type minoriteter som ikke har vært privilegert gjennom den nyere historien, er seksuelle minoriteter.

Det demrer at for Shazia Majid likestilles «minoritet» med «annen hudfarge». Og det er problematisk for det antirasistiske arbeidet i Norge. Det er snakk om en slags eksotisering og derigjennom utvisking av virkelighetens nyanser. Forvirringen blir om mulig enda større når det heter i Majids tekst:

Fransk-karibiske Manuela Ramin, gift Ramin-Osmundsen, som ble minister i 2007 hadde altså ikke «etnisk minoritetsbakgrunn». Selv om hun visstnok ble norsk statsborger bare to uker før ministerutnevnelsen

Hvis noen synes det jeg skreiv her er dumt, fant jeg denne som kanskje faller i smak:

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: