Forstå fenomenet Maradona

av Morten Haave, ekspert

Fotballspilleren Diego Maradona døde forrige uke. Dette har skapt opptog i ei rekke byer, noe som kan være litt vanskelig å forstå for nordmenn. For å hjelpe deg til å forstå «fenomenet Diego Maradona» vil jeg be deg tenke på Maradona som en argentinsk versjon av Petter Northug. Bare litt blekere. (Selvfølgelig.)

For å ta det fra begynnelsen: Begge kommer fra ytterst beskjeden bakgrunn. Maradona fra et fattig nabolag i Buenos Aires, Northug fra Mosvik. Dermed hadde de trolig hatt mye å snakke om hvis de hadde møttes. Men uansett inntektsnivå i nabolaget må jo vi kunne si at Mosvik er mest beskjedent.

Begge ble virtuoser i sine idretter. Maradona er aller mest kjent for å gå over «hele» banen og score mot England i 1986. Dette er omverdenen sin versjon av det vi i Norge kaller Northug-rykket. Det er likevel ikke like imponerende at Maradona avanserer forbi noen som går motsatt vei av ham, som når Northug rykka fra de som faktisk gikk samme vei.

Maradona kunne spille fotball, men har en patetisk samling OL-medaljer. Faktisk ingen. Men han har vunnet VM, og dette er noe som resonnerer godt i Norge, landet med utallige VM-gull i idrett. Hvorav Petter Northug har ganske mange. Og hadde sikkert hatt enda flere om poker hadde vært OL-grein. Igjen har Maradona oppnådd det samme som Northug, bare i mindre skala.

Disiplinærproblemer hører med for de aller største stjernene, og begge utøverne har blitt umenneskelig jaget av verdenspressen. Kokainbruk som følger av dette er enda en av mange eksakte likheter mellom Maradona og Northug. Nå er det jo også engang sånn at når Petter Northug går foran både som et godt og dårlig eksempel finnes det andre som vil ta etter.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: