Arbeiderredaktøren og Zions vises protokoller

Det er altså ute en artikkel som heter «Arbeiderredaktøren og «pengejødene»». Arbeiderredaktøren er Johannes Stubberud, redaktør i Oppland Arbeiderblad og flere andre aviser i mellomkrigstida. Hva mente han da Marta Steinsvik i 1924 tok turen til Gjøvik for å spre antisemittismens budskap?

6. mai 1924 skulle hun foredra i Folkeakademiet om «Sions konge, de beryktede jødiske protokoller, jødeproblemet i vår tid».1 Arrangøren regnet med fullt hus og kalkulerte med å nøye seg med lav billettpris, 25 øre.

Andre i arbeiderbevegelsen hadde avslørt Steinsviks foredrag om protokollene som humbug. Fra Stavanger lød det, skjønt litt i overkant sexistisk: «Fru Steinsvik har evnen til at fremlægge tankerne og meningerne i en sensasjonel form, men gad vite om det i disse tider er heldig at reise rundt og prædike jødehatets evangelium, det er i allefald heldig at profeten er en kvinde, for foredraget virket nærmest hysterisk, og friske sunde mennesker tar sikkert ikke fruen alvorlig».2 Johannes Stubberud trykket på sin side annonsen for hennes foredrag, og til en forhåndsomtale av dette festet han flere meget talende kommentarer om Steinsvik og «jødeproblemet»:

Fruen vil herunder komme inn på de nu avslørte og beryktede jødiske protokoller med det utarbeidede og befulgte program om jødenes verdenhserredømme (sic) og tilintetgjørelse av andre folkeraser. Fru Steinsvik, som er teolog, har im ange (sic) år studert jødespørsmålet og samlet et rikt bevismateriell. Mr. Ford som har ofret millioner og bl. a. utgitt egne aviser til jødespørsmålets belysning, har nylig innbudt fruen til å holde foredrag i Amerika.3

Det er neppe nødvendig å kommentere her i detalj at det mest beryktede med Sions vises protokoller er deres tilblivelse, altså som et rent falsum. Stubberud tok «protokollene» for god fisk, sammen med «Mr. Ford», industrimagnaten Henry Ford, sine mange bestrebelser «til jødespørsmålets betydning», som inkluderte publisering av «protokollene» for et amerikansk publikum.4 Hva Steinsvik av egen maskin hadde samlet «bevismateriell» mot, ble ikke utdypet. Men sikkert var det at Johannes Stubberud ventet avsløringer av jødenes gjøren og laden som var direkte makabre: «Det gjøres uttrykkelig opmerksom på at foredraget ikke egner seg for barn».5

Les mer på medietidsskrift.no.

1 Annonse, Oppland Arbeiderblad 5. mai 1924

2 «‘Zions konge’», Den 1ste Mai 3. desember 1920

3 «Fru Marta Steinsvik», Oppland Arbeiderblad 2. mai 1924

4 Harket 2005: 361–378, Ringdal 2018

5 «Fru Marta Steinsvik», Oppland Arbeiderblad 2. mai 1924

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: