I was a teenage

Green Day har gjort mye bra. Og så har de gitt ut nytt album nå.

En musikkanmelder trekker fram de ulike låtene. Ei av låtene heter «I Was a Teenage Teenager» og anmelderen sammenlikner med Weezer. Det er sikkert sant, dessverre, og bedre er det ikke på Genius.com hvor det heter at «I Was a Teenage Teenager» er en referanse til «I Was a Teenage Anarchist» av Against Me! fra 2010.

Kilden (som jeg kommer tilbake til) gjør meg usikker på om Green Day har husket albumet I Was a Teenage Teenager av Moral Crux fra 1994. Samme år som Green Day slo gjennom. «I was a teenage» hadde for lengst blitt en liten catchphrase i pop punk-sjangeren. I Was a Teenage Rocker er en annen utgivelse, av den italienske gruppa The Manges. En kjent variant av uttrykket har vi i Screeching Weasels låt «I Was a High School Psychopath».

Så er det på tide å jukse litt, og ikke overraskende viser det seg at «I was a teenage»-uttrykket stammer fra 1950-tallets filmbransje. I Was a Teenage Werewolf fra 1957 ble raskt fulgt av I Was a Teenage Frankenstein, og deretter talløse referanser. IWTW ble forresten utgitt i tospann med filmen Invasion of the Saucer Men, en tittel som går igjen som låt på The Lillingtons’ album Death By Television, nå er vi tilbake i pop punken igjen.

Her kommer vår hovedkilde, Billie Joe Armstrong i Green Day, inn. Han forklarer om å skrive om tenårig tenåring: «I wanted to write a song about what it is like to grow up as an ordinary guy. There are so many extreme teenagers in art, whether werewolves, anarchists, or vampires.»

Han gir med andre ord et lite nikk til I Was a Teenage Werewolf fra 1957, I Was a Teenage Anarchist» fra 2010 og (nå gjetter og jukser jeg drøyt mye) filmen I Was a Teenage Vampire fra 1959. Ser ikke noen bevisst referanse til Moral Crux der.

Da gjenstår det bare å trille terningkast. «I Was a Teenage Teenager» av Green Day: terningkast 1. «I Was a Teenage Anarchist» av Against Me!: terningkast 1. I Was a Teenage Teenager av Moral Crux: terningkast 4.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: