Mer rasjonelle departementer

Departementene i Norge må organiseres mer rasjonelt. Med Erna Solbergs slagord «Nye ideer, nye løsninger» sier det nærmest seg selv hva som må gjøres.

Olje- og energidepartementet er kanskje det som kommer til å endres mest i tiårene framover. Man oppnår et bedre fokus hvis det splittes. Alt som har med petroleum å gjøre flyttes til Karbondepartementet. Hit kommer også alle de ansatte i Landbruks- og matdepartementet som har med korn og poteter å gjøre. Det må være én statssekretær for hydrokarboner og én for karbohydrater.

Resten av Landbruks- og matdepartementet som har med melk, egg, kjøtt, sjømat og kjøtt-etterlignende vegetarmat å gjøre, går inn i Proteindepartementet. Hit flyttes også alt som har med styrketrening å gjøre fra Helse-, Kultur- og Kunnskapsdepartementene.

Ta et konkret eksempel: På Norges Idrettshøgskole legges styrkerommene og de som forsker på denslags under Proteindepartementet.

Resten av Idrettshøgskolen legges under Bevegelsesdepartementet sammen med hele Samferdselsdepartementet og skips- og flyinnkjøp i Forsvarsdepartementet. Videre blir det plass til de som jobber med bevegelse i mer overført betydning, altså moderniseringsdelen av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Det som er igjen av Kommunaldepartementet sysler jo vesentlig med kommunesammenslåing. De danner Fusjonsdepartementet og får med seg alle i Utenriksdepartementet som jobber med sammenslåing av stater. Den delen av Barne- og familiedepartementet som jobber med å bevare familier kommer også med her.

De i Barnevernet som har ansvar for å splitte familier, går derimot sammen med de i Utenriksdepartementet som jobber med løsrivelse av nye selvstendige stater. Fisjonsdepartementet blir navnet på nydanningen, som også tar med seg Konkurransetilsynet, de administrativt ansatte i jernbanen og Posten. Siden atomforskningen naturligvis også kommer med her blir departementet tverrfaglig og spennende. Høyresiden vil antakelig skrive i sine partiprogrammer at også NRK skal inn under dette departementet.

Publisert av Morten Haave

Jeg er historiker og interessert i mye. Etter masterstudiet (UiO, 2012) begynte jeg med redaksjonsarbeid, hvor det var jeg faktisk lærte hvordan man former en artikkel. Nå går det også i essays, bokanmeldelser, journalistiske tekster, leksikalske oppføringer, korttekster, argumenterende tekster – og musikk. Jeg skriver gjerne oppdragshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: